Hlavní obsah

Izraelský prezident do Prahy v lednu nepřijede

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Izraelský prezident Reuven Rivlin nepřijede v lednu do Česka na připomínku 70. výročí osvobození nacistického vyhlazovacího tábora v polské Osvětimi, na niž ho pozval český prezident Miloš Zeman. V úterý to řekl izraelský velvyslanec Gary Koren, podle něhož Rivlin ve stejnou dobu uctí oběti holocaustu v OSN v New Yorku.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský prezident Reuven Rivlin

Článek

Židovský stát bude na vzpomínkových akcích v Praze a Terezíně zastupovat předseda parlamentu Juli Edelstein.

Rivlin patřil ke zhruba desítce hlav států, které Zeman pozval na připomínku 70 let od osvobození Osvětimi. Tu 26. a 27. ledna v Česku pořádá Evropský židovský kongres a další organizace. Podle ministerstva zahraničí obdrželi pozvánku zástupci všech 47 zemí, které v roce 2009 během českého předsednictví EU podepsaly takzvanou Terezínskou deklaraci zabývající se odkazem holocaustu.

Mezi pozvanými jsou lídři vítězných mocností druhé světové války, tedy, USA, Ruska, Velké Británie a Francie, včetně ruského prezidenta Vladimira Putina. Jediným dosud potvrzeným účastníkem z vrcholných představitelů je ukrajinský prezident Petro Porošenko. [celá zpráva]

Rivlina po jeho červnovém zvolení izraelským prezidentem pozval Zeman do Česka opakovaně. Pozvání dostal také od ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

S Rivlinem se tento týden setká premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který v Izraeli povede část svého kabinetu na společném zasedání vlád ČR a židovského státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám