Hlavní obsah

Izraelský ministr obrany nečekaně opouští politiku

Tel Aviv
Aktualizováno

Izraelský ministr obrany Ehud Barak v pondělí překvapivě oznámil rezignaci na další politickou kariéru, ve funkci ale zůstane až do lednových voleb. Podle agentury AP v nich ale nehodlá kandidovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Izraelský ministr obrany Ehud Barak

Článek

Barak svou rezignaci oznámil na pondělní tiskové konferenci na ministerstvu obrany v Tel Avivu, napsal list Jerusalem Post: „Jsem vyčerpán politikou a chci trávit více času s rodinou."

Dodal, že na pozici ministra obrany zůstane až do té doby, než se ustaví nová vláda po lednových parlamentních volbách. Sdělil, že o odchodu z politiky uvažoval už delší dobu, ale kvůli ostřelování Izraele palestinskými raketami jej odložil.

Barak původně vedl Stranu práce. Loni z ní ale vystoupil a založil Nezávislost, což umožnilo části labouristů dále podporovat vládu premiéra Benjamina Netanjahua.

Barakovi přitom nyní stoupla popularita kvůli tomu, že se Izraeli podařilo zlikvidovat mnoho z palestinských raket vypálených z pásma Gazy. Armáda nakonec nemusela přistoupit k pozemní operaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael a Hamás dodržují příměří

Izrael i palestinské hnutí Hamás během noci dodržovali ve středu uzavřené příměří. Několik incidentů se objevilo jen v první hodině jeho platnosti, nikdo ale...

Výběr článků

Načítám