Hlavní obsah

Izraelskou Haifu devastují divočáci. Obyvatelé jsou proti nim bezmocní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haifa

Divoká prasata se prochází ulicemi a hledají potravu. V posledních dnech obvyklá situace v izraelské Haifě. Obyvatelé města se obávají o svou bezpečnost, ale se zvěří nemohou nic dělat. Haifa totiž utracení zvířat zakazuje.

Foto: Profimedia.cz

Prase divoké, ilustrační foto

Článek

„Úplně nám změnili život. Chtěli jsme žít ve městě, ale to teď spíš připomíná džungli,“ cituje server ynetnews místní obyvatelku Ilanu Dihnoovou.

Prasata totiž v Haifě způsobila pořádnou paseku, protože ničí místní vegetaci. Kromě toho také blokují dopravu, převracejí odpadkové koše nebo hloubí díry ve veřejných parcích, kde hledají vodu.

Zatím se neobjevil žádný případ útoku na lidi, přesto mají místní obavy. „Pravidelně se objevují na našich zahradách. Některé děti mohou vystrašit selata, která bude dospělý jedinec bránit,“ obává se další obyvatelka Haify.

Zákaz lovu

Izraelské právo divoká prasata chrání, stejně jako další zvířata, která žijí v nedalekém pohoří Karmel. Starostka města Einat Kalischová-Rotemová současný zákon brání. Zvěř je zkrátka součástí přírody, říká.

Divočáci v lese objevili kokain, rozházeli ho a vyšňupali

Koktejl

Místní zkoušejí prasata jakkoli zahnat. Účinek je ale pouze chvilkový. Najdou se i tací, kterým přítomnost divoké zvěře nevadí. „Byli tady před námi a jen hledají místo, kde by mohli žít,“ řekl Sarit Šai.

Předchůdce současné starostky Jona Jahav umožnil pravidelný lov divoké zvěře, aby se nepřemnožila. Od roku 2018, kdy do funkce nastoupila současná starostka, je však jakýkoli lov zvěře zakázán.

Haifa je třetí nejlidnatější město Izraele. Žije v něm přibližně 300 000 lidí, většinou Židů, ale je zde i početná arabská menšina. Judaismus i islám zakazují konzumaci vepřového, což se týká i masa divokých prasat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám