Hlavní obsah

Izraelské stíhačce v devíti kilometrech nad zemí odlétl kryt kokpitu

– Tel Aviv

Izraelskému vojenskému letadlu F-15 při tréninku odpadl kryt kokpitu a posádka se ocitla nekrytá ve výšce 9144 metrů za 45stupňového mrazu. Podařilo se jí však nouzově přistát. Jak v pondělí oznámil deník Haarec, izraelské letectvo po tomto incidentu lety stíhaček F-15 zastavilo. Případ se stal 2. ledna.

Letoun F-15 izraelského letectva

Článek

"Jsem bez krytu a přistaneme u nejbližší (letecké) základny (Nevatim). Potvrďte," sdělil vysílačkou velitelství pilot za burácení motoru a silného větru. Stroj pak bez další komplikace přistál.

Mluvčí izraelské armády sdělil, že posádka se ocitla v nebezpečné situaci. Tréninkové lety F-15 jsou pozastaveny a případ se vyšetřuje. Armáda v pondělí zveřejnila zvukový záznam konverzace s řídicí věží.

Dvoučlenná posádka se po přistání podrobila lékařské prohlídce, při které se zjistilo, že je v dobré kondici. Až do incidentu s letadlem nebyly žádné problémy a nic nenaznačovalo, že je kryt uvolněn.

Izraelská armáda má ve své výzbroji stíhačky F-15 americké výroby od 70. let. Do roku 2016, kdy USA začaly Izraeli dodávat pokročilejší letouny F-35, Izraelci tyto stroje považovali za oporu svého letectva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám