Hlavní obsah

Izraelci v Gaze cíleně útočili na civilisty, tvrdí Guardian

Novinky, Tomáš Reiner
Londýn

Den poté, co komisař OSN Richard Falk v Ženevě Richard Falk přednesl zprávu uvádějící, že Izrael se při lednovém úderu v pásmu Gazy dopustil válečného zločinu, zveřejnil v úterý server britského deníku The Guardian dokumenty popisující útoky na civilní a zdravotnické cíle.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Izraelská armáda útočí v pásmu Gazy

Článek

Izraelští vojáci vědomě cílili na civilní obyvatele a používali je jako lidské štíty, přičemž neváhali využít i nezletilých. Terčem útoků se staly i nemocnice a zdravotníci ošetřující a evakuující v terénu zraněné. Guardian k tomuto závěru dospěl na základě nesčetných svědectví Palestinců a rozboru důmyslnosti izraelských zbraní, u nichž je omyl téměř vyloučen. V jednom ze tří videodokumentů jsou i bezprostřední záběry zasahujících zdravotníků, na které střílí izraelští vojáci.

Jeden z filmů líčí příběh tří náctiletých bratrů. Chlapci popisují, jak je vojáci 5. ledna odvlekli z domova, svlékli je jen do spodního prádla a nechali je jít před jednotkou v případě protivníkova útoku. Spoutaní chlapci prohledávali pro Izraelce domy, v nichž by se mohli ukrývat bojovníci hnutí Hamás. Izraelci pak po vyčištění domy ničili. Mezi misemi pak chlapci museli klečet na obvodu tábora s izraelskými tanky, aby bránili případnému útoku Hamásu.

"Když jsme se jen naklonili, zbili nás. Nesměli jsme vůbec spát,“ řekl jeden z bratrů. "O den a půl později kolem ovinuli ostnatý drát. K nohám nám padaly použité střely a jednou i šrapnel,“ doplnil další sourozenec. Dva z nich pak Izraelci propustili, třetí putoval s jinými zadrženými přes hranici do Izraele, kde byl vyslýchán a později také osvobozen.

Útrapy chlapců dokumentuje Guardian fotografiemi izraelské armády na Západním břehu v roce 2007. Jsou na nich vojáci, kteří se při prohledávání domů zaštiťují civilisty, což je porušením mezinárodních úmluv a zákazu vydaného v roce 2005 izraelským nejvyšším soudem.

Izrael nařčení z používání lidí jako štítů odmítl a tvrdí, že to během lednových bojů činili bojovníci Hamásu. OSN i další organizace to prošetřují, žádné důkazy se zatím nenašly.

Útoky na zdravotníky

Ani nařčení z útoků na zdravotníky a nemocnice nejsou nová. Během ofenzívy byla podle Světové zdravotnické organizace vybombardována více než polovina ze 27 nemocnic a 44 klinik v pásmu Gazy. OSN potvrdila i nasazení bílého fosforu. Guardian přinesl další svědectví zdravotníků, po kterých izraelští vojáci stříleli, když pomáhali zraněným. Během konfliktu zemřelo 16 zdravotníků a dalších 22 bylo zraněno.

Guardian tvrzení opírá také o autentické záběry z Gazy ze 7. ledna. Dva zdravotníci se na ulici snaží naložit na nosítka zraněného muže. Po chvíli na ně začnou střílet. Jeden ze zdravotníků byl podle serveru střelen do nohy.    

Následují další svědectví o přímých útocích na sanitky, nemocnice a další zdravotníky. "Izrael je průkopníkem na poli přesných zbraní a jednou z vůdčích zemí na světě v oblasti důmyslné optiky. Jejich zbraně a zaměřovače jsou tak přesné, že dodávají křišťálově čistý obraz. Sama armáda přiznává, že je přes ně možné rozeznat jednotlivé barvy na oděvech cílů. Jak to, že tedy bylo izraelskými silami zabito nebo zraněno 38 zdravotníků, když jednotky měly technologie, díky nimž přesně viděly, na koho útočí?“ napsal Guardian zejména s odkazem na izraelské bezpilotní letouny.

Izraelská armáda, která jednotlivé případy útoků na zdravotnická zařízení vyšetřuje, poskytla serveru písemné stanovisko k úmrtí zdravotníků: "Úmysl není útočit na zdravotníky. Vojáci jsou cvičeni, aby v bojové zóně nezpůsobovali zdravotníkům žádná zranění. Ve světle obtížné skutečnosti války v městských a hustě obydlených oblastech v pásmu Gazy nicméně medikové, kteří v oblastech působí, berou rizika na sebe“.

Invaze do Gazy

Oběti:

- Přes 1300 Palestinců zabito (z toho 410 dětí), 5300 zraněno.

- Raketami Hamásu zabiti v Izraeli tři civilisté, v pásmu Gazy zabito deset izraelských vojáků; celkem na 420 zraněných.

Materiální škody:

- Podle palestinského statistického úřadu způsobila ofenziva palestinské ekonomice ztrátu 1,9 miliardy dolarů.

- Podle Hamásu Izrael zcela zničil 4000 - 5000 domů (20 tisíc poškozeno), 16 vládních budov a 20 mešit.

- Nálety zničily také veřejné stavby včetně škol, univerzitních budov, silnic, mostů, elektrického a vodovodního vedení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám