Hlavní obsah

Izrael znásobí údery na Pásmo Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelští ministři zodpovědní za bezpečnost na svém večerním jednání rozhodli o dalším vystupňování útoků na na palestinské Pásmo Gazy. Palestinské skupiny Hamás a Islámský džihád odtud v pondělí zahájily raketovou palbu a Izrael odpověděl vojenskou operací. O život přišlo podle nové bilance přes 70 lidí a stovky utrpěly zranění.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelský protiraketový systém Iron Dome

Článek

Bezpečnostní kabinet se dohodl na zesílení úderů. Podle televize Kanál 12 se zřejmě armáda zaměří na symboly Hamásu, které Pásmu Gazy vládne. Jedním z těchto cílů by mohla být podle televize budova ministerstva financí.

Izraelské sdělovací prostředky z výsledku jednání bezpečnostního kabinetu usuzují, že konflikt s Hamásem potrvá ještě několik dní.

Izrael je připraven zahájit pozemní útok v Pásmu Gazy

Blízký a Střední východ

Izrael tvrdí, že se zaměřuje hlavně na vůdce obou skupin, ve středu ohlásil, že zabil šest členů vedení Hamásu. Izraelská armáda podle svého vyjádření zabila celkem 30 radikálů bojujících proti Izraeli. Hamás ve večerní zprávě upřesňující počet obětí v Pásmu Gazy oznámil, že o život tam přišlo 65 lidí, mezi nimiž je 16 dětí a pět žen. Izrael má sedm mrtvých včetně vojáka a dvou dětí.

Celkem bylo od pondělka na Izrael vypáleno 1300 raket, podle armády 180 z nich ve středu. Protivzdušná obrana zachycuje přes 90 procent raket, ale některé zasáhly domy například v Aškelonu nebo Sderotu a zabily tam lidi.

Čím pálí Palestinci a jak se jim Izrael brání

Blízký a Střední východ

Z izraelských měst je ve středu hlášeno další násilí mezi židovským a arabským obyvatelstvem, některé záběry svědčí o lynčování. V Bat Jamu dav Židů napadl arabského řidiče, který se snažil ujet. Narazil ale na jiné auto a Židé ho vytáhli ven a zbili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám