Hlavní obsah

Izrael zastaví výstavbu na západním břehu

JERUZALÉM

Premiér Izraele Ehud Olmert v pátek udělil pokyn ministerstvu bytové výstavby, aby už nevydávalo žádná další stavební povolení pro osady na okupovaném břehu západním břehu Jordánu. Závazek zmrazit rozšiřování osad dávají agentury do souvislosti s nadcházející návštěvou amerického prezidenta George Bushe na Blízkém východě, která je plánována na 8. až 16. ledna.

Článek

USA vyjadřují nespokojenost s pokračující izraelskou kolonizací palestinských území, která je jedním z hlavních sporných bodů právě obnovených, avšak nerozbíhajících se izraelsko-palestinských mírových jednání.

Podle izraelského vojenského rozhlasu se Olmertův příkaz vztahuje zejména na dva velké bloky izraelských osad - Ma’ale Adumim východně od Jeruzaléma a Ariel na severu Předjordánska. Podle agenturních zpráv ale není zcela jasné, zda se týká i výstavby v židovské čtvrti Har Homa na východním předměstí Jeruzaléma.

:. Rozestavěný obytný kmplex Har Homa. FOTO: REUTERS/Ronen Zvulun

Izrael obsadil východní část Jeruzaléma za války v roce 1967 a později ji anektoval. Palestinci si ale nárokují východní Jeruzalém jako hlavní město svého budoucího státu.

Izraelská kolonizace na palestinských územích byla hlavním předmětem čtvrteční schůzky nejvyšších představitelů Izraele a palestinské autonomie. Spor ohledně plánované izraelské výstavby ve východním Jeruzalémě však Olmert s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem na setkání nevyřešili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám