Hlavní obsah

Izrael vyhlásil na jihu země výjimečný stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Izrael v neděli vyhlásil na jihu země v oblastech, kam dopadají rakety vystřelované z palestinských území, výjimečný stav. Při něm na armádu přecházejí civilní pravomoci. Palestinští radikálové v reakci na to pohrozili desítkami sebevražedných útoků v případě zásahu izraelské armády v Gaze.

Článek

"V reakci na útoky směřující na civilní obyvatelstvo v lokalitách okolo pásma Gazy a na nebezpečí, že tyto útoky budou pokračovat, ministr obrany Amir Perec vyhlásil výjimečný stav," uvedlo ministerstvo obrany

Opatření se týká zejména města Sderotu, které bylo terčem většiny útoků.

Izraelský premiér Ehud Olmert v neděli pohrozil, že armáda přistoupí k tvrdší akci v pásmu Gazy, pokud extremistické hnutí Hamas nepřestane raketami ostřelovat jižní oblast Izraele.

"Pokud přiměřená opatření, která přijímáme v politické i vojenské sféře, nepřinesou kýžený klid, budeme přinuceni zintenzivnit naši odpověď," prohlásil Olmert v rozhlasovém vysílání.

Izraelci při útoku na auto zabili tři lidi

Izrael na palestinské útoky reagoval několika nálety. Při útoku na automobil v pásmu Gazy přišli časně ráno o život tři Palestinci. Podle Izraelců jeli v autě příslušníci Hamásu a přepravovali zbraně. Izraelská letadla zaútočila také na dvě budovy, o nichž se země domnívá, že v nich Palestinci vyrábějí zbraně.

Tou první byla dílna v pásmu Gazy a ve městě Bajt Lahjá. Třetí nálet byl namířen proti obdobnému cíli ve městě Nusajrát. Při těchto útocích nedošlo podle izraelské strany k žádným zraněním. 

Podle palestinské strany ale cíl v Bajt Lahjá neměl vojenský charakter. Majitel objektu prohlásil, že jeho obchod, kde prodával videopřístroje a stereotechniku byl poničen omylem. Izraelská armáda ale trvá na svém prohlášení, že šlo o výrobnu zbraní.

Napětí mezi Izraelem a Palestinou se v posledních dnech stupňuje. Palestinci vystřelují na izraelské území rakety. Izrael proto poslal ve čtvrtek ráno do pásma Gazy několik tanků. Během izraelských leteckých útoků na sídla Hamásu zemřelo sedm lidí. [celá zpráva]

Spory se vyostřily i mezi stranami v Palestině - radikálním Hamásem a umírněným Fatáhem. Strany se už několikrát pokoušely o příměří, většinou ale vydrželo jen několik hodin, než jej střelba na příslušníky druhé strany porušila.

Reklama

Související témata:

Související články

Příměří v Gaze příliš dlouho netrvalo

Příměří, které mělo v pásmu Gazy začít platit o úterní půlnoci, vydrželo sotva pár hodin. I ve středu pokračovaly boje mezi přívrženci vládních stran Hamás...

Výběr článků

Načítám