Hlavní obsah

Izrael vedl v Gaze první válku s využitím umělé inteligence

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během posledního konfliktu s Hamásem použila izraelská armáda podle listu The Jerusalem Post umělou inteligenci (AI). Nasazeny byly superpočítače a algoritmy, které umožňují počítačovému systému „učit se“.

Foto: Tsafrir Abayov, ČTK/AP

Izraelští vojáci při bombardování Pásma Gazy

Článek

Izraelští vojáci proto podle listu označují operaci v Gaze za první válku umělé inteligence.

„Umělá inteligence se stala poprvé klíčovým prvkem v boji s nepřítelem. Pro izraelskou armádu se jedná o první nasazení tohoto druhu,“ řekl podle listu nejmenovaný vysoký důstojník zpravodajské služby armády.

Armáda využila technologií, které se už objevily na trhu, a upravila je pro vojenské účely. Vytvořila tak vyspělou platformu AI, v níž soustředila všechny údaje o palestinských skupinách v Pásmu Gazy, což usnadnilo analýzu a vyhodnocení zpravodajských informací.

Zásadní změna v Izraeli. Netanjahu může po 12 letech balit kufry

Zahraniční

Program Alchymista, který využíval AI a strojové učení, sloužil k upozorňování vojáků v terénu na možné útoky protivníka. Používal jej každý velitel jednotky, který ho měl na tabletu.

Program Gospel zase využil umělou inteligenci k vytipování cílů pro údery. „Poprvé vzniklo multidisciplinární středisko připravující stovky cílů souvisejících s vývojem v boji, což umožňuje armádě pokračovat v boji tak dlouho, jak je potřeba, se stále novými a novými cíli,“ řekl vysoký důstojník.

O tunelech prý věděl skoro vše

Izraelští vojáci tvrdí, že použití umělé inteligence pomohlo zkrátit délku bojů. Armáda provedla stovky úderů proti cílům Hamásu a Palestinského islámského džihádu, mezi nimi na raketomety, dílny na rakety, výrobní a skladovací prostory, vojenské zpravodajské služby, drony, sídla velitelů a námořní síly Hamásu.

Zatímco na Izrael létaly rakety, nemocnice v Tel Avivu léčila neteř šéfa Hamásu

Blízký a Střední východ

Izrael tvrdí, že zničil většinu infrastruktury a výzbroje palestinského námořního velení včetně několika autonomních ponorek s GPS, které mohou nést 30 kg výbušnin.

Vojenské zdroje také uvedly, že se jim podařilo zmapovat síť tunelů, které se nacházejí v podzemí obydlených oblastí, a to do té míry, že o nich věděli téměř všechno. Mapování bylo provedeno na základě masivního shromažďování zpravodajských informací.

Tak prý bylo možné získat úplný obraz této sítě s údaji o tom, jak hluboké a široké tunely jsou. Armáda tak prý byla schopna sestavit plán útoku, který byl použit během operace.

Blinken se setkal se Sísím, chce udržet příměří mezi Izraelem a Gazou

Blízký a Střední východ

Izraelci připouštějí, že nezničili celou síť tunelů, avšak tvrdí, že ji zasáhli natolik, že její opětovné využití Hamásem je téměř nemožné.

Reklama

Výběr článků

Načítám