Hlavní obsah

Izrael udeřil na Pásmo Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelské letectvo v úterý ráno udeřilo na několik cílů v Pásmu Gazy v odvetě za pondělní vypuštění rakety z palestinského území proti židovskému státu. Izraelcům se podle vlastních slov podařilo zničit dílnu na výrobu zbraní a sklad vojenského materiálu.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Ulice Gazy opět ničí rakety znepřátelených stran

Článek

Palestinská strana tvrdí, že se pokusila odrazit útok svou protivzdušnou obranou. Žádné oběti ve vlastních řadách nehlásila.

Putin píše do Izraele, Rusko chce areál v Jeruzalémě

Zahraniční

Palestinci odpálili raketu z Pásma Gazy kontrolovaného radikálním hnutím Hamás v pondělí večer, zachytil ji ale izraelský protiraketový systém Iron Dome. Jair Lapid, izraelský ministr zahraničí, kvůli vyostřené situaci přerušil dovolenou ve Španělsku a měl se ještě včera vrátit do vlasti.

V uplynulých dnech vzrostlo napětí mezi Izraelci a Palestinci kvůli střetům na Chrámové hoře v Jeruzalémě, kde leží Skalní dóm a mešita al-Aksá, třetí nejposvátnější místo islámu. Chrámová hora je pod muslimskou správou, zatímco za bezpečnost odpovídá Izrael.

Střety Palestinců s policií u mešity v Jeruzalémě: kolem stovky zraněných

Svět

Podle dohody smějí Chrámovou horu navštěvovat i Židé, pro něž je také posvátná, protože tady kdysi stávaly dva židovské chrámy. Židé se ale na Chrámové hoře nesmějí modlit. Palestinci viní Izrael, že se snaží práva Židů na Chrámové hoře rozšířit.

Reklama

Výběr článků

Načítám