Hlavní obsah

Izrael rozšiřuje ofenzívu do hloubi Libanonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT/NEW YORK/JERUZALÉM

Izraelský kabinet ve středu schválil rozšíření vojenských operací na jihu Libanonu s cílem oslabit Hizballáh. Jednotky by měly operovat hlouběji v libanonském vnitrozemí až k řece Litani, aby tak zabránily ostřelování svého území raketami Hizballáhu. Večer šéf Hizballáhu Hassan Nasralláh oznámil, že souhlasí s plánem libanonské vlády vyslat na jih Libanonu 15 000 vládních vojáků.

Článek

V pondělí přišel libanonský premiér Fuád Siniura s plánem, že by jeho vláda, tak jak to požadoval plán OSN, rozmístila na jihu země 15 000 libanonských vojáků. Izraelský premiér Ehud Olmert to uvítal. [celá zpráva] Přesto podpořil rozšíření invaze,  i když vyjadřoval obavy, že boje přinesou velké ztráty na životech.

Izraelský ministr průmyslu Eli Išai řekl agentuře AP, že operace má trvat více než měsíc: "Odhaduje se, že operace potrvá 30 dní. Já se domnívám, že je ten předpoklad chybný a že boje budou trvat mnohem déle." Rozšíření operací na libanonském území žádala armáda a navrhl ministr je obrany Amir Perec.

Izraelská ofenzíva, kterou povedl generál Moše Kaplinski, si vyžádá nasazení dalších třiceti tisíc vojáků. Část z nich už začala být rozmísťována k hranici, kterou pod palebnou přehradou děl a raketometů ráno překročily desítky tanků.

Tanky se valí do Libanonu

Izraelské bitevní helikoptéry ráno také napadly největší palestinský uprchlický tábor v Libanonu. Stíhací bombardéry podnikly nálet na okolí Sidonu. Při útoku zemřelo osm civilistů a dalších 30 jich bylo zraněno. Napadeno byl i údolí Bika´a, protože z něj Hizballáh přes noc dále ostřeloval Izrael raketami. Při izraelském náletu na město Mašghara v údolí Bika´a zahynulo šest členů jedné rodiny. Vzrostl také počet obětí pondělního náletu na předměstí Bejrútu z 30 na 41.

Možnou ofenzívu předznamenalo úterní rozhodnutí Izraele, který upozornil v letácích obyvatele, že jakékoli vozidlo na silnici bude zničeno, protože by mohlo převážet rakety nebo munici.

Podle Červeného kříže porušuje Izrael ženevské konvence

Plánovaná ofenzíva může podle zpravodajky BBC v Jeruzalému Bethany Bellové zvýšit tlak na Libanon, aby přijal izraelské požadavky, naroste však počet civilních obětí na obou stranách. Už nyní Červený kříž kritizuje Izrael za porušování ženevských konvencí. Uvedl to předseda Mezinárodního výboru Červeného kříže Jakob Kellenberger. Podle něj shazování varovných letáků neospravedlňuje útoky na všechny pohybující se automobily. Zmínil také, s jakými obtížemi se potýkají dodávky humanitární pomoci na jih Libanonu, i když se již podařilo dojednat koridory pro konvoje.

Izraelské letectvo v neděli zničilo provizorní most přes řeku Litani, který byl poslední možností pro humanitární organizace, jak se dostat do přístavu Tyr.

RB se dále jedná o rezoluci

V Radě bezpečnosti  OSN se v středu dále jednalo o návrhu rezoluce, která by ukončila boje. Předkládající státy Francie a USA ji už začaly přepisovat, protože k ní měla výhrady Liga arabských států podporující Libanon. Rusko, která má v RB právo veto, uvedlo, že nezvedne ruku pro žádnou rezoluci, jež  by neměla podporu Libanonu. Překladatelé si však velké změny nepřejí, podle francouzského prezidenta Jacquese Chiraca je návrh účelný. Hlava Francie tak opětovně vyzvala k okamžitému nastolení příměří.

Kompromis mezi oběma stranami je podle agentury DPA jen těžko představitelný.

Reklama

Související články

Evakuace Čechů z Libanonu pokračuje

Evakuace Čechů z Libanonu bude pokračovat až do uzavření příměří. Po celou tuto dobu je možné požádat české velvyslanectví v Bejrútu o pomoc při odjezdu....

Výběr článků

Načítám