Hlavní obsah

Izrael přiznal, že vybombardoval jaderný reaktor v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv
Aktualizováno

Izrael přiznal, že v roce 2007 Sýrii vybombardoval jaderný reaktor, který byl těsně před dokončením. Nálet čtveřice bojových letounů F-16 Fighting Falcon a čtyř víceúčelových strojů F-15 Strike Eagle podle středečních informací stanice BBC potvrdila armáda židovského státu s tím, že reaktor ve východní provincii Dajr az-Zaur „představoval existenční hrozbu pro Izrael a celý region“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z izraelského bombardování jaderného reaktoru v Sýrii v roce 2007Video: Reuters

 
Článek

„Operace a její úspěch dala jasně najevo, že Izrael nikdy nedovolí, aby se do rukou těch, kdo ohrožují jeho existenci, dostaly jaderné zbraně. Dříve Sýrii a nyní Íránu,” prohlásil izraelský ministr pro zpravodajské služby Israel Katz.

V podobném duchu se vyjádřil ministr obrany Avigdor Lieberman, který prohlásil, aby to nepřátelé brali jako vzkaz.

Nešlo o reaktor, tvrdí Damašek

Zatímco Izraelci tvrdí, že šlo o jaderný reaktor těsně před dokončením, Syřané trvají na tom, že se nejednalo o jaderné zařízení.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ale dala za pravdu Izraeli, když uvedla, že se o jaderný reaktor s největší pravděpodobností jednalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám