Hlavní obsah

Izrael zničil při náletech 15 km tunelů „metra C“, Hamás pokračuje v ostřelování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Gaza

Izraelská armáda v noci z neděle na pondělí zesílila bombardování palestinského Pásma Gazy. Armáda oznámila, že zničila 15 km tunelů na severu území. Také hnutí Hamás pokračovalo v noci a ráno s ostřelováním izraelského území. Po tříhodinové pauze zazněly ráno sirény v Kerem Šalomu a v kibucech Holit a Sufa. Během noci vypálil Hamás 60 raket.

Živě: Vzájemné bombardování Pásma Gazy i Izraele pokračujeVideo: Steadycamline, Reuters

 
Článek

„V rámci útoku jsme během 20 minut zasáhli asi 35 cílů teroristů,“ uvedly Izraelské obranné síly (IDF) podle deníku Times of Israel s tím, že do náletu bylo zapojeno 54 letadel, která shodila 110 kusů přesně naváděné munice a zasáhla 15 podzemních tunelů. „Tento útok byl součástí širší operace IDF s cílem vážně poškodit podzemní systém teroristické organizace v Gaze,“ dodalo letectvo, které označuje tunely za „metro“, a podle něj byla zasažena linka „C7.

Nálety po nedělní půlnoci trvaly asi deset minut a zasáhly celou oblast Pásma Gazy od severu k jihu.

Podle IDF letectvo zasáhlo středisko zpravodajské služby Hamásu. Minulý týden bombardoval Izrael řadu cílů Hamásu včetně domů jeho předních představitelů či sítě podzemních tunelů, jimiž Hamás přesunuje zbraně.

Válka mezi Izraelem a Hamásem se hodí více stranám, říká analytik

Blízký a Střední východ

Podle místních zdrojů byla zasažena hlavně klíčová pobřežní silnice západně od města Gaza i zařízení Hamásu a otevřené prostory. Energetici uvedli, že poškozeno bylo vedení z jediné elektrárny v Pásmu Gazy do oblasti jižně od města. I tam byl zasažen tunel u školky a mešity, což podle IDF potvrzuje, že „teroristická organizace Hamás záměrně umisťuje vojenská zařízení do srdce civilní populace“. Zatím nejsou známé zprávy o zraněných nebo obětech.

Po náletech spadly domy

Izraelská armáda v neděli připustila, že při útoku na síť tunelů Hamásu pod silnicí v Gaze spadly civilní domy, což si vyžádalo civilní oběti. V neděli zemřelo v Gaze podle tamních úřadů nejméně 42 lidí, z toho 16 žen a deset dětí. Asi 50 dalších osob utrpělo zranění. Hamás a organizace Islámský džihád uvedly, že mezi mrtvými je 20 jejich příslušníků, izraelská armáda ale tvrdí, že během týdne zabila mnohem více teroristů z těchto organizací.

Tvrdý úder izraelského letectva, v noci zemřelo nejméně 33 lidí

Blízký a Střední východ

Ostřelování Izraele pokračuje

Také z Pásma Gazy v noci létaly rakety na izraelské území. Sirény se rozezněly v Aškelonu na sever od Pásma Gazy, kde byla oblast už v neděli večer zasažena, či ve městě Beerševa jihovýchodně od Gazy. Hamás ostřeloval Izrael ještě před velkým náletem na Gazu. V Beerševě nejméně dvě rakety zastavil izraelský protiraketový systém, další dvě spadly na neobydlené území.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael v noci bombardoval dům šéfa Hamásu v Gaze.

Vzájemné ostřelování Izraele a Pásma Gazy trvá už týden a vyžádalo si na dvě stě obětí. Podle palestinských zdravotníků zemřelo v Pásmu Gazy k nedělnímu večeru 197 lidí včetně žen a nezletilých a na 1200 další lidí tam bylo zraněno. V Izraeli při ostřelování, s nímž začal minulé pondělí večer Hamás po několikadenních střetech Palestinců s policií ve východním Jeruzalémě, zemřelo osm lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám