Hlavní obsah

Izrael po shlédnutí videa s uneseným vojákem propustil vězněné Palestinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelští představitelé v pátek shlédli video, které potvrzuje, že před třemi lety unesený voják Gilad Šalit je naživu. Poté podle dohody s radikálním hnutím Hamás propustil židovský stát 19 vězněných Palestinek. Izrael video zveřejnil.

Foto: Reuters

Unesený izraelský voják Gilad Šalit na nedatovaném obrázku

Článek

Izraelský rozhlas uvedl, že video shlédl náčelník štábu Gabi Aškenázi. Jedná se o první záběry vojáka, který byl unesen před třemi lety. Agentura Nová Čína uvedla, že na záběrech je Šalit v civilních šatech a v dobrém fyzickém stavu. V ruce drží noviny se zářijovým datem, video je tedy nové.

Zdroj: Youtube

Teprve poté, co Aškenázi viděl záběr, propustil devatenáct Palestinek. K přechodům do pásma Gazy a na západní břeh Jordánu byly z věznice Hadarim dopraveny už dopoledne. Pak musely počkat, zda Izrael uzná důkazy o životě vojáka za pravé a dostačující.

Jednalo se však jen o formalitu, protože už ve čtvrtek kancelář premiéra Netnajahuja naznačila, že video poskytuje dostatečné důkazy. [celá zpráva]

Hnutí Hamás minutový záznam předalo egyptským vyjednavačům a ti ho předali Izraelcům.

Propuštěna jen polovina zadržovaných žen

Izrael upřesnil, že žádná z propouštěných Palestinek se přímo nepodílela na vražedné akci proti Izraelcům, ani si neodpykávala trest delší než dva roky. Většinou byly zadržené za to, že měly u sebe nože nebo střelné zbraně. Mnohé si už většinu trestu odpykaly.

Dohodu mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás zprostředkovali egyptští a němečtí vyjednávači. Počátkem týdne na ni přistoupila izraelská vláda jako na gesto na podporu důvěry před dalšími jednáními o Šalitově osvobození. [celá zpráva]

Už ve středu se vrátila k rodičům do uprchlického tábora u Ramalláhu patnáctiletá Palestinka, vězněná za pokus o napadení izraelského vojáka nožem.

Devatenáct propuštěných je ze západního břehu Jordánu, jedna z Gazy. Jedna byla zadržena těhotná a ve vězení porodila. Vrátila se domů i se svým dvouletým synem.

Šalít je zadržován tři roky, osvobodit se ho nepodařilo

Šalit byl unesen na hranici pásma Gazy bojovníky palestinských radikálních hnutí v roce 2006, kdy mu bylo 19 let. Hned po jeho únosu podnikl Izrael operaci na území pásma, přičemž zadržel i část palestinské vlády, ale Šalita neosvobodil.

Únos Gilada Šalita

Gilad Šalit byl unesen v neděli 25. července 2006. Palestinci prokopali 300 metrů dlouhý tunel pod hranicemi Izraele s pásmem Gazy u přechodu Kerem Šalom. Ústil přímo ve stanovišti Izraelských obranných sil. Skupina asi osmi Palestinců při útoku vhodila granáty do tanku a obrněného transportéru. Dva tankisty zabila, třetího, zraněného střelce tanku desátníka Gilada Šalita unesla. Při útoku také padli dva Palestinci. K útoku se přihlásily tři radikální skupiny - ozbrojená složka Hamásu Brigády mučedníků Izzuddína Kásama, levicové Výbory lidového odporu a málo známá Islámská armáda.

Hamás požaduje za jeho propuštění osvobození až tisícovky svých lidí, z nichž někteří si odpykávají v izraelských věznicích dlouhé tresty za násilné protiizraelské útoky. Hned po únosu radikálové požadovali propuštění všech vězněných Palestinek. Těch byly v izraelských káznicích čtyři desítky.

Reklama

Výběr článků

Načítám