Hlavní obsah

Izrael a USA otestovaly ve Středozemním moři novou raketu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Jeruzalém
Aktualizováno

Americká armáda společně s izraelskou v úterý ve Středozemním moři podnikly společný raketový test. Oznámily to poté, co Rusko upozornilo na odpálení dvou balistických objektů ve východním Středomoří. Izraelský server Ynet posléze potvrdil, že se jednalo o test poslední verze izraelského protivzdušného systému Štít.

Tři měsíce starý test střely Šíp III

 
Článek

„Izraelské ministerstvo obrany dnes s USA úspěšně vypálilo testovací střelu Ancor. Ta vyzkoušela schopnost protiraketového systému Arrow (Šíp),“ potvrdila izraelská obrana ve svém prohlášení.

„Odpálení bylo zjištěno v 10:16 hodin moskevského času systémem včasného varování v Armaviru,“ upozornil nejprve dopoledne bez podrobností zástupce ruského ministerstva obrany. Armavir se nachází na jihu Ruska. O události byl ústy šéfa ruské obrany Sergeje Šojga informován prezident Vladimir Putin.

Server Russia Today uváděl, že dvojice balistických raket byla odpálena ze střední části Středozemního moře směrem na východ. RIA Novosti později doplnila, že oba objekty dopadly do vody.

Zprvu se tvářili, že nic nevědí

Izraelská a americká armáda zprvu popřely, že o události nemají zprávy. Televize CBS přinesla informaci, že americké námořnictvo ani letectvo žádné rakety neodpálily.

Izraelci však později potvrdili raketovou zkoušku.

Podle serveru Ynet jednu raketu vypálil bojový letoun ve střední části Středozemního moře a z výzkumné základny v centrální části Izraele byla proti ní vyslána raketa Šíp. Střelu Šíp III. Izraelci úspěšně vyzkoušeli už letos na jaře.

Úterní test byl podle izraelské strany podniknut ve spolupráci s americkou Agenturou pro raketovou obranu (MDA).

Foto: Právo

Na východě Středozemního moře panuje napětí ohledně hrozícího vojenského útoku USA a spojenců proti Sýrii, jejíž vláda podle Západu použila proti vzbouřencům u Damašku chemické zbraně. V oblasti se soustřeďují americké, britské i ruské válečné lodě.

Vypálení střel bylo mimo jiné zjevným vzkazem syrskému režimu.

Související témata

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: Profimedia.cz

Letadlová loď USS Nimitz a raketový křižník USS Princenton

Nejmenovaný syrský bezpečnostní zdroj potvrdil libanonské televizi al-Manár, že syrská vzdušná obrana žádné odpálení balistické rakety nezaznamenala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám