Hlavní obsah

Italové opouštějí Irák, násilí ale trvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NÁSIRÍJA

Irácké ozbrojené síly ve čtvrtek oficiálně převzaly z rukou Italů kontrolu nad provincií Zi Kar. Slavnostní akt se uskutečnil v Násiríji. Italové se nyní připravují k návratu do vlasti.

Článek

Italský ministr obrany Arturo Parisi to komentoval slovy: "Mise byla splněna. Náš vojenský kontinent opouští tuto oblast, ale my se neobracíme zády k Iráku."

Irácký premiér Núri Malíki označil předání za historickou událost pro Irák. Vyzval též obyvatele provincie, kde převažují šíité, aby pomohli s odzbrojením milic.

Na 3200 italských vojáků se začalo z Iráku stahovat v červnu, patnáct set jich však zůstane v zemi do konce roku. V Iráku padlo od roku 2003 přes 30 italských vojáků, nejhorší byl útok z listopadu 2003, při kterém v Násiríji zahynulo 18 italských vojáků.

Patnáct mrtvých při atentátech

Při útocích rebelů na různých místech Iráku zahynulo ve čtvrtek 15 lidí,  včetně 12 policistů. Na guvernéra provincie Dijala byl spáchán atentát, když jel v koloně vozidel u Bákuby. Zatímco jeho osobní strážce a jeden policista zemřeli, on sám vyvázl nezraněn.

V samotné Bákubě bylo zabito pět policistů. Dalších šest jich zemřelo při útoku na policejní stanici na západu Bagdádu, která se stala terčem přepadu.

Dva lidé zemřeli v metropoli při explozi auta naloženého výbušninami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám