Hlavní obsah

Islámský stát bez slitování vraždí postižené děti, vydal si na to fatvu

Mosul

Islámský stát vydal fatvu, tedy závazný náboženský výklad islámského práva šaría, vyzývající k vraždění postižených dětí. Informoval o tom aktivista vystupující pod pseudonymem Mosul Eye. Jde o historika žijícího v Mosulu, který o dění v teroristy okupovaném iráckém městě pravidelně informuje. V poslední zprávě tvrdí, že zdokumentoval nejméně 38 případů zavražděných kojenců.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

"Policisté" Islámského státu.

Článek

„Je povoleno zabíjet děti s Downovým syndromem a jinými vrozenými vadami, jakožto i (starší) postižené děti,“ má stát v pro mudžahedíny Islámského státu závazném výkladu práva šaría.

Zmiňovanou fatvu podle tohoto informátora vydala porota vedená saúdskoarabským duchovním a vykladačem islámu Abu Saidem Aljazrawim.

Tvrzení zmíněného aktivisty není možné ověřit, odborníci, na něž se odkazuje například Rádio svobodná Evropa se ale shodují, že svědectví, která přináší, působí důvěryhodně.

Jako nacisté

„Jakoby jim nestačilo, že zabíjejí dospělé muže a ženy, teď už vraždí i děti,“ napsal Mosul Eye na svůj facebookový profil.

Britský server The Daily Mail, který na novou fatvu upozornil, připomněl analogii s nacistickým Německem. Tam postižené děti vyvražďovali programově s tvrzením, že jsou hendikepovaní „zátěží pro říši“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám