Hlavní obsah

Íránským tankerem otřásly výbuchy, o zásahu raket už ale majitel nemluví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z íránského ropného tankeru u saúdskoarabské Džiddy uniká ropa do Rudého moře. Podle íránského majitele ho zasáhly dvě rakety. Íránská média proto oznámila, že jde o teroristický útok. Pak ale bylo sdělení o raketách staženo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Loď patří Íránské národní společnosti ropných tankerů (NITC). Pluje asi 100 km od Džiddy, uvedla íránská agentura ISNA.

Na tankeru došlo ke dvěma výbuchům. Jak uvedla NITC, „pravděpodobně je způsobily zásahy raket“. Odborníci si myslí, že šlo o teroristický útok,“ napsala ISNA.

Jak ale oznámila stanice BBC, zatím o tom nejsou důkazy a íránská agentura IRNA oznámila, že zpráva o raketách byla odvolána. Americká 5. flotila, která v oblasti operuje, zatím neposkytla vyjádření, které by případný útok podpořilo.

„Dvě hlavní nádrže na ropu byly při explozi poškozeny a ropa uniká do moře. Příčinu exploze se snaží objasnit odborníci.

„Celá posádka lodi je v bezpečí,“ dodal NITC. Popřel, že by loď hořela, jak tvrdila ISNA: „Na lodi není požár a loď je stabilní.“

Tankery v Ománském zálivu terčem útoku, jeden hoří

Blízký a Střední východ

Tankery u břehů SAE poškozené náložemi: Pojišťovna ukazuje na íránské revoluční gardy

Blízký a Střední východ

V okolí Hormuzského průlivu došlo k několika útokům na tankery, většinou saúdskoarabské, které byly připisovány Íránu. Teherán však popíral, že by za nimi stál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám