Hlavní obsah

Íránci protestují proti zdražení benzinu. Od pátku je přes sto mrtvých

– Teherán

Celkem 106 obětí si v Íránu napříč městy vyžádaly protesty proti zdražování benzinu, uvedla v úterý Amnesty International (AI) s odkazem na důvěryhodné zprávy. Íránci protestují od pátku, kdy vláda ohlásila zdražení benzinu o 50 procent.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Íránci protestují proti zdražení benzinu

Článek

„Bilance obětí může být mnohem vyšší,“ obává se AI.

Odkazuje se na videozáběry, výpovědi očitých svědků a informace od aktivistů mimo Írán. Z těch vyplývá, že se bezpečnostní složky pustily do zabíjení protestujících. „S tím musí okamžitě skončit a respektovat hodnotu lidského života,” uvedl za AI Philip Luther.

Íránská státní média napsala, že protestu se účastní jen hrstka lidí, a potvrdila pouze devět obětí a asi tisícovku zatčených.

Blokáda internetu

Íránci se scházejí k protestům asi ve stovce míst a nejvíc násilností se odehrálo v Chúzestánu, Teheránu, Kermánu a Fársu. V celé zemi bylo vyrabováno okolo stovky bank a přes 50 velkých obchodů.

Podle agentury DPA sice vláda v Teheránu v pondělí mluvila o mírném zklidnění situace, nicméně blokáda internetu, která pokračuje už čtvrtý den v řadě, může nasvědčovat tomu, že nepokoje pokračují. Úřady se omezením přístupu k internetu snaží zamezit lidem organizovat se prostřednictvím sociálních sítí.

Reklama

Výběr článků

Načítám