Hlavní obsah

Íránci omylem zasáhli vlastní loď raketou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Při ostrých raketových palbách íránského námořnictva zahynulo v neděli nejméně 19 námořníků, když raketa vypálená z jedné lodi omylem zasáhla další. Loď se podle zdrojů obeznámených s incidentem potopila, uvedl v pondělí list The New York Times. Íránské velení původně přiznalo jen jednu oběť, pak potvrdilo 19 mrtvých, uvedla agentura DPA. Podle místních zdrojů však může být obětí až 40.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Rychlé čluny Íránských revolučních gard v Hormuzském průlivu.

Článek

Podle čtyř zdrojů obeznámených s neštěstím v Ománském zálivu zasáhla střela vypálená z raketové fregaty Džamaran rovněž raketami vyzbrojený rychlý člun Konárak, který se potopil, uvedl list The New York Times. Fregata vypálila protilodní střelu s plochou dráhou letu C-802 Núr.

Ozbrojené síly krátce poté na svých internetových stránkách přiznaly, že oběť není jen jedna, ale je jich 19. Patnáct dalších námořníků bylo zraněno, dva jsou ve vážném stavu, uvedla státní rozhlasová stanice IRIB. Raketa vypálená z Džamaranu zasáhla doprovodný Konárak, protože nedodržel bezpečný odstup od cvičného cíle, na který byla vypálena střela Núr.

Počet obětí se ale liší podle zdrojů, podle některých zahynulo 23 námořníků na člunu, podle některých je dokonce obětí 40 z 50 lidí na palubě.

Neautorizované snímky údajně pocházející z incidentu.

„Incident se stal v ochranném pásmu íránského přístavu Džask v Ománském zálivu v neděli během cvičení íránského námořnictva,“ citovala íránská televize prohlášení námořnictva.

Polooficiální íránská tisková agentura Fars sdělila, že zasaženo bylo podpůrné plavidlo íránské výroby, které je schopné odpalovat raketové střely a bylo zařazeno do výzbroje v roce 2018.

Reklama

Výběr článků

Načítám