Hlavní obsah

Írán varoval, že do MAAE pronikli teroristé a sabotéři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Šéf íránského jaderného programu Ferejdún Abbásí Davání varoval, že Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) byla infiltrována teroristy a sabotéry, protože agentura požádala o inspekci den po explozi, která přerušila dodávky do jaderného komplexu. Podle agentury AP bylo jeho vyjádření bezprecedentním útokem na MAAE.

Foto: Profimedia.cz

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád si v Natanzu prohlíží centrifugy na obohacování uranu.

Článek

Abbásí Davání uvedl, že 17. srpna kdosi použil výbušniny, aby přerušil dodávky elektřiny z Komu do podzemního komplexu Fordo, kde je obohacován uran. Den poté inspektoři MAAE požádali o předem neplánovanou návštěvu komplexu.

"Má tato návštěva nějakou spojitost s výbuchem?" ptal se Abbásí na konferenci MAAE ve Vídni v nezvykle útočném vystoupení. Dále podle BBC řekl, že „teroristé a sabotéři možná pronikli do agentury a mohli by své záměry provádět tajně“.

Podle něj také MAAE není nestranná a snaží se vyhovět zájmů některých států. Abbásí Davání uvedl, že přerušení dodávek elektřiny „je jedním ze způsobů, jak poškodit centrifugy, kde se obohacuje uran".

Mezinárodní společenství se snaží dotlačit Írán, aby přestal obohacovat uran. Podezírá, že Teherán usiluje o jejich získání. Abbásí Davání opět zopakoval, že íránský jaderný program je ryze mírový. Na obohacování uranu Teherán trvá, zdůvodňuje ho tím, že chce být soběstačný ve výrobě jaderného paliva. Uran obohacený na více než 95 procent lze ovšem využít pro výrobu jaderných zbraní, při použití určitého typu reaktorů však není nezbytný pro výrobu elektrické energie.

Podle Izraele bude mít Írán komponenty potřebné pro výrobu jaderné bomby s devadesátiprocentní pravděpodobní během šesti až sedmi měsíců. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v této souvislosti varoval, že jen jasné stanovení nepřekročitelné hranici, po níž bude následovat intervence, může Írán odvrátit od snah získat jadernou bombu.[celá zpráva]

O možném izraelském útoku na íránská jaderná zařízení se spekuluje již měsíce. Pode Abbásího Daváního ale íránští odborníci vymysleli způsoby, jak učinit nukleární zařízení odolná proti případnému útoku.

Před íránským zástupcem vystoupil generální ředitel MAAE Jukija Amano, který řekl, že chce vést další jednání s Teheránem navzdory chybějícímu pokroku. "Doufám, že se bez dalšího prodlení dohodneme na řešení, které pak bude rovnou i uskutečněno," prohlásil Amano.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám