Hlavní obsah

Írán ohlásil start rakety, která měla vynést do vesmíru tři vědecké přístroje

– Teherán

Írán ve čtvrtek vyslal do vesmíru raketu s družicí a třemi přístroji určenými k výzkumu vesmíru. Informovala o tom íránská televize a íránské tiskové agentury. Podle agentury AP není ale jasné, zda se podařilo umístit objekty na oběžnou dráhu. Íránu byly v minulosti podobné aktivity vytýkány, protože podle kritiků starty těchto raket zastírá zbrojní raketový výzkum.

Foto: AFP PHOTO / HO /IRANIAN DEFENCE MINISTRY WEBSITE, Profimedia.cz

Start íránské rakety Símorgh na archivním snímku z roku 2017

Článek

Ve Vídni v těchto dnech pokračují jednání o dohodě o íránském jaderném programu. Část zemí, které jsou ochotné tuto dohodu zachovat při životě, požaduje její rozšíření i na raketový program, s čímž Írán zásadně nesouhlasí.

Británie a Izrael chtějí zabránit Íránu v získání jaderných zbraní

Blízký a Střední východ

Mluvčí íránského ministerstva obrany Ahmad Hosejní k aktuálnímu startu řekl, že šlo o raketu Símorgh a že vynesla tři přístroje do výšky 470 kilometrů. Nikdo zatím nepotvrdil, zda se objekty dostaly na oběžnou dráhu, uvádí AP.

V minulosti se několik startů nezdařilo

Agentura upozornila, že Íránu se v minulosti několik podobných startů nepodařilo. V červnu satelitní snímky odhalily neúspěšný start rakety s družicí, což ale íránský ministr telekomunikací popřel. Na snímcích byly patrné přípravy na start na základně v provincii Semnán. I tehdy byla připravena raketa Símorgh.

Írán vypustil svou první vojenskou družici

Blízký a Střední východ

Íránská média nedávno zveřejnila seznam plánovaných vypuštění satelitů civilního vesmírného programu. Paralelní raketový program mají i revoluční gardy, jimž se loni podařilo úspěšně vyslat raketu s družicí.

Naší vesmírné stanici hrozil střet s Muskovými satelity, stěžuje si Čína

Věda a školy

AP komentuje načasování dalšího startu na dobu vídeňských jednání jako potvrzení tvrdšího postoje současných íránských vyjednávačů. Minulých šest kol těchto jednání označili k nelibosti Západu za pouhou přípravu.

Některé západní účastníky jednání, např. Německo, to vedlo k vyjádření, že se čas na dosažení úspěchu při rozhovorech krátí.

Reklama

Výběr článků

Načítám