Hlavní obsah

Írán o měsíc prodloužil dohodu o monitorování svých jaderných provozů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán/Vídeň

Írán o měsíc prodloužil dohodu o monitorování svých jaderných pracovišť. Informoval o tom Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), která dohled provádí. Podle Reuters to v pondělí potvrdil šéf MAAE Rafael Grossi. Dohoda vypršela v neděli.

Foto: Raheb Homavandi, Reuters

Jaderný provoz v Natanzu

Článek

Předseda íránského parlamentu Mohammad Kalíbaf v neděli oznámil, že Írán přestal poskytovat inspektorům MAAE přístup ke kamerovým snímkům ze svých jaderných provozů. Původně měla jeho spolupráce s MAAE skončit v únoru, ale Írán ji o tři měsíce prodloužil.

Monitorování je součástí dohody o íránském jaderném provozu z roku 2015 známé pod zkratkou JCPOA.

Grossi měl kvůli vypršení termínu vystoupit na tiskové konferenci v neděli, ale odložil to, což podle světových agentur svědčilo o pokračujících vyjednáváních. Íránská televize už v neděli oznámila, že se zvažuje měsíční prodloužení dodody.

Představitelé USA a Izraele vyjádřili obavy z jaderných aktivit Íránu

Blízký a Střední východ

Grossi v pondělí sdělil, že dohoda je bez dalších podmínek prodloužena na základě vyjednávání se šéfem íránského jaderného programu Alím Akbarem Sálehím.

MAAE má podle předchozího ujednání právo analyzovat snímky z monitorovacích kamer umístěných v íránských jaderných provozech a kontrolovat, zda se tam neporušuje JCPOA. Írán však dohodu přestal roku 2019 dodržovat poté, co se od ní rozhodly odstoupit USA, které také obnovily svá sankční opatření.

Loni v prosinci íránský parlament schválil zákon, který dal vládě dva měsíce na to, aby vyjednala uvolnění amerických sankcí proti Íránu. V případě neúspěchu měla změnit postoj k plnění dohody i v otázce spolupráce s MAAE. V únoru pak Írán přestal dodržovat takzvaný dodatečný protokol, jenž umožňoval MAAE vykonávat bleskové inspekce jeho jaderných provozů. MAAE se s ním ale dohodla na pokračování nezbytných ověřovacích a monitorovacích aktivit s tím, že měla omezený přístup k jaderným zařízením a nemohla podnikat bleskové inspekce. Toto ujednání, dohodnuté 21. února, mělo platit pouze tři měsíce.

Odpověď na vaše zlo. Budeme obohacovat uran na 60 procent, oznámil Írán

Blízký a Střední východ

Vypovězení spolupráce s MAAE by mohlo mít vliv na rozhovory, které začaly před několika týdny ve Vídni a jejichž cílem je udržet JCPOA při životě. Ve hře je možnost, že se USA k dohodě vrátí a Írán se jí bude znovu řídit. Porušuje ji už ale v mnoha směrech, dělá si nadlimitní zásoby obohaceného uranu, obohacuje na více než 60 procent, ačkoli JCPOA povoluje nanejvýš 3,67 procenta, zprovoznil také vysokokapacitní odstředivky. USA s Íránem jednají nepřímo a podmiňují svůj návrat k dohodě a zrušení části sankcí tím, že ji Írán bude znovu dodržovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám