Hlavní obsah

Írán má s jaderným programem problémy a k bombě daleko

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Írán má přetrvávající potíže se svým programem obohacování uranu a ačkoliv může být na cestě k výrobě jaderné bomby, ta by mohla trvat roky. Vyplývá to z poslední zprávy OSN o íránském programu.

Článek

Spojené státy a jejich spojenci mají více času na diplomatické řešení, uvedl deník The Washington Post (WP) s tím, že v poslední době se utišila také volání izraelské vlády po rozhodném zásahu Západu.

Zpráva, že se Írán potýká s přetrvávajícími technickými problémy, byla zveřejněna v době, kdy administrativa amerického prezidenta usiluje o tvrdší sankce vůči Teheránu. Ve středu navíc ministerstvo financí USA oznámilo zpřísnění sankčního režimu vůči společnostem napojených na islámské revoluční gardy.

Důvodem je prohlášení Íránu, že začal obohacovat uran na 20 procent a pracuje na vybudování nových nukleárních zařízení, ale též na zdokonalení svého raketového systému. K tomu Teherán loni přiznal existenci tajného zařízení v Kómu.

Více než polovina centrifug je mimo provoz

Na pozadí těchto prohlášení zprávy OSN v uplynulém roce opakovaně zmínily pokles produkce v hlavním íránském zařízení u Natanzu. Poslední zpráva byla vystavěna na základě inspekcí z posledních tří let. Naznačuje, že Íránci mají větší technické potíže, než se soudilo.

Přinejmenším koncem loňského roku byla výroba v Natanzu tak mizerná, že to skoro vypadá na sabotáž, uvedl WP, který měl možnost do zprávy nahlédnout. V té době prý byla odstavena více než polovina centrifug. Zatímco v květnu jich bylo v provozu 5000 z nainstalovaných 8700, v listopadu to bylo pouhých 3900. Jejich výroba navíc dosahovala poloviční úrovně.

Íránský jaderný program

Počátky íránského jaderného programu sahají do roku 1950, kdy byla země ještě monarchií v čele s šáhem. S rozvojem jaderného výzkumu tehdy Íránu pomáhaly Spojené státy. Po revoluci v roce 1979 Írán svůj výzkum přerušil. Po čase jej opět obnovil, nicméně již s daleko menší podporou Západu.

V roce 2003 MAAE obvinila Teherán, že neplní závazky vyplývající ze Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT). V září odhalily inspekce, že Írán dlouhá léta tajně obohacoval uran. Následně Írán operace dvakrát dočasně zmrazil, ale později v nich pokračoval i navzdory sankcím Rady bezpečnosti OSN.

Írán opakovaně odmítá podezření Západu, že pracuje na výrobě jaderné bomby.

Reklama

Výběr článků

Načítám