Hlavní obsah

Írán má k jaderné bombě ještě daleko, soudí nově Izrael

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael se domnívá, že Írán nebude schopen vyrobit jadernou bombu před rokem 2015, uvedla v pátek agentura Reuters s odkazem na vyjádření tento týden odstoupivšího šéfa tajné služby Mossad Meira Dagana. Ten měl navíc uvést, že preventivní útok proti Íránu nedoporučuje.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

“Írán nevyrobí jadernou bombu před rokem 2015, jestli vůbec,” uvedl Dagan při svém závěrečném brífinku podle přepisu, který má Reuters k dispozici. Podle agentury naznačil novou důvěru v sankce vůči Teheránu a navíc svoji roli mohly sehrát tajné operace proti íránskému programu obohacování uranu.

Reuters zřejmě naráží na počítačový virus Stuxnet, za kterým podle mnohých názorů stál Izrael a jenž měl mířit proti íránským nukleárním zařízením. Teherán přiznal, že centrifugy v Natanzu mají problémy. [celá zpráva]

Dagan se měl rovněž vyjádřit proti preventivnímu útoku na Írán. “Izrael by tak měl učinit, jenom kdyby měl nůž na krku,” řekl.

Ještě v předloni v červnu přitom dnes už bývalý šéf Mossadu varoval v parlamentu, že Írán by mohl mít svou první jadernou hlavici do roku 2014.

Írán popírá, že by usiloval o jadernou zbraň, tvrdí, že jeho program má ryze průmyslové a medicínské využití.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý šéf Mossadu Meir Dagan

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám