Hlavní obsah

Irák zahájil vzdušnou ofenzívu proti Tall Afaru

Irbíl

Irák zahájil nálety na irácké město Tall Afar, které ještě ovládá Islámský stát (IS). V úterý to v televizi As-Sumáríja řekl mluvčí iráckého ministerstva obrany Muhammad Chadári. Po náletech má začít pozemní ofenzíva, termín ale nebyl ještě zveřejněn. K městu se už stáhly irácké jednotky včetně šíitských milicí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácká armáda přesouvá techniku do Tall AfaruVideo: Reuters

 
Článek

Mluvčí Chadarí bez bližšího časového upřesnění uvedl, že pozemní bitva o Tall Afar začne po ukončení leteckých operací. Iráčtí představitelé už po osvobození 70 km vzdáleného Mosulu uvedli, že osvobození Tall Afar bude dalším cílem.

Generálmajor Nadžím Džabúrí už na konci července odhadl, že boj bude jednodušší než devítiměsíční osvobozování Mosulu. Podle něj je ve městě 1500 až 2000 radikálů včetně rodinných příslušníků.

Agentura Reuters už zveřejnila záběry z přesunu jednotek k městu. Na tahačích jsou zejména vidět černá humvee protiteroristických sil federální policie CTS.

Foto: Reuters

Irácký bitevní vrtulník vypálil raketu na pozice Islámského státu u Tikrítu

Do bojů mají zasáhnout i šíitské oddíly. Jejich mluvčí Ahmad Asadí v pondělí řekl, že šíité ze Sil lidové mobilizace budou působit ve všech směrech, kde bude bojovat irácká armáda. Sunnitští Iráčané přitom viní šíitské milice z páchání krutostí na místním sunnitském obyvatelstvu při bojích proti IS.

S využitím šíitské milice počítá i irácké velení. „Irácká armáda a Síly lidové mobilizace obklíčily Tall Afar, aby jej získaly zpět od IS,“ řekl generál Jahja Rasúl.

Americký představitel řekl tureckému listu Daily Sabah, že šíitské milice se akce mohou zúčastnit. „Koalice bude podporovat iráckou vládu v jejím plánu osvobodit Tall Afar a další oblasti Iráku z podvlády IS,“ řekl plukovník Joseph Scrocca.

Dvousettisícový Tall Afar, obývaný šíity a sunnitským turkickým obyvatelstvem, byl ještě předtím, než ho v létě 2014 ovládli radikálové z IS, místem sektářského násilí mezi šíity a sunnity. Pochází z něj řada velitelů IS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám