Hlavní obsah

Irák ovládl centrum ropného města Bajdží

Bagdád

Iráčtí vojáci podporovaní šíitskými milicemi opět ovládli klíčové čtvrti města Bajdží, kde je největší ropná rafinérie v zemi. Oznámil to podle agentury AP brigádní generál Násir Fartusi s tím, že nad budovou místní správy opět zavlála irácká vlajka a bojovníci Islámského státu byli vytlačeni.

Foto: Reuters

Příslušník iráckých bezpečnostní sil u rafinérie v Bajdží

Článek

Mluvčí operačního velitelství Saad Maan Ibrahím dodal, že nyní vládní bezpečnostní síly kontrolují centrum města, což označil za „důležité vítězství“.

„Nepřítel utrpěl porážku a těžké ztráty. Doufáme, že celé město bude vyčištěno během pár dní,“ dodal Maan s tím, že byly zabity desítky bojovníků IS.

O nedaleké rafinérii se Maan nezmínil, ale dodal, že obsazení města ji lépe zabezpečí.

Foto: Reuters

Irácká šíitská milice pálí rakety na pozice Islámského státu u Bajdží

Bajdží ovládl Islámský stát loni v létě. Vládním silám se na podzim podařilo obsadit rafinérii a nakonec i město. Letos v dubnu však na Bajždí zaútočil Islámský stát poté, co ovládl Ramádí. Bagdád však o pádu města neinformoval. Část rafinérii iráčtí vojáci dobyli 18. dubna.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Města, která ovládá nebo kde působí Islámský stát v Iráku a v Levantě

Dvojitý atentát

Přes 30 lidí zabili a dalších více než 60 zranili dva sebevražední atentátníci, kteří zaútočili v Iráku ve městě Balad Ruz severně od Bagdádu, uvedla ČTK s odvoláním na AFP a DPA.

První atentátník si zvolil za terč stánky s občerstvením u vjezdu do města Balad Ruz severně od Bagdádu. S autem naloženým trhavinami tam v noci na neděli najel do řidičů, kteří se na tomto místě s oblibou zastavují s kamióny dopravujícími zboží mezi Bagdádem a iráckým Kurdistánem.

Foto: Reuters

Příslušník irácké šíitské milice pálí z minometu u Bajdží

Podle místní policie zabil nejméně 15 lidí, dalších 37 utrpělo zranění. K útoku se přihlásila radikální skupina Islámský stát s tím, že jedním ze zabitých byl člen protiteroristické jednotky irácké policie.

Druhý sebevražedný útočník najel později autem s výbušninami mezi lidi na tržišti ve stejném městě. Zabito bylo nejméně 17 osob, dalších 25 zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám