Hlavní obsah

Irák odmítá další prodloužení pobytu vojsk USA, vadí mu útok na Sýrii

BAGDÁD/WASHINGTON

Irák trvá na úpravách textu dohody o pobytu amerických vojsk v zemi po roce 2008, Spojené státy ale považují návrh smlouvy za definitivní. Americké jednotky by měly odejít z Iráku do konce roku 2011, pokud Bagdád nepožádá o to, aby zůstaly déle. Šíitský poslanec Alí Adíb ale řekl, že tento bod chce jeho vláda zrušit. Irák je pobouřen i americkým útokem na Sýrii.

Foto: Goran Tomasevic , Reuters

Americký voják v Iráku

Článek

"Chceme odstranit jakoukoli zmínku o možném prodloužení působení amerických sil, protože se obáváme, že by tento bod mohl být špatně vykládán. O prodloužení mandátu by podle vlastního posouzení mohly totiž požádat také koaliční jednotky, když se jim bude zdát, že irácká armáda není ještě dostatečně připravena," řekl Adíb, který patří k blízkým spolupracovníkům premiéra Núrího Málikího.

Další úpravy si Iráčané přejí k bodu o právním stíhání amerických vojáků, kteří se dopustí zločinu mimo základny a mimo službu. Jejich činy by pak měly posuzovat irácké soudy. Iráčané chtějí, aby to, zda byli Američané v době trestného činu opravdu mimo službu, posuzovala společná irácko-americká komise.

Američané už změny nechtějí

Prezident George Bush ve středu řekl, že se Washington bude novými požadavky Bagdádu zabývat, ale že v principiálních bodech neustoupí. Americká administrativa pohrozila, že další ústupky by znamenaly konec působení americkýh sil v Iráku.

Dohodu je potřeba uzavřít co nejrychleji, protože stávající rezoluce OSN umožňující přítomnost koaličních sil v Iráku vyprší na konci letošního roku.

Také irácký ministr zahraničí Hošjar Zibarí upozorňoval v rozhovoru pro CNN, že je nutné rychle dosáhnout dohody, která je obdobou smlouvy SOFA. Varoval před nestabilitou. Současně ale kritizoval americký útok na Sýrii a dodal, že podobné akce by dohoda neměla umožnit. Připomněl, že Irák čelí i další agresi ze strany člena NATO, Tureckým náletům na základny kurdských separatistů na severu Iráku.

O smlouvě se jedná mnoho měsíců a podle původních plánů měla být uzavřena v létě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám