Hlavní obsah

Husajnova ministra zahraničí poslali na 15 let do vězení

Bagdád

Bývalý místopředseda irácké vlády Tárik Azíz byl ve středu odsouzen na 15 let do vězení za podíl na procesu, při němž bylo v roce 1992 odsouzeno k smrti 42 obchodníků. Stejný trest dostal i bratranec Saddáma Husajna Alí Hasan Madžíd, zvaný "chemický Alí". Další dva bratranci Saddáma Husajna dostali provaz.

Článek

Azíz byl odsouzen v procesech s bývalými prominenty vůbec poprvé. Sám vinu popírá. Jeho syn Zajád v této souvislosti zdůrazňoval, že na jeho otce nepodala žalobu žádná z rodin obětí.

K smrti oběšením byli odsouzeni dva bratranci Saddáma Husajna, jeho bývalý poradce Vatban Ibrahím a bývalý šéf tajných služeb Sabaví Ibrahím.

V případu byl odsouzen i třetí bratranec bývalého iráckého prezidenta Alí Hasan Madžíd, zvaný chemický Alí kvůli použití chemických zbraní proti Kurdům, který už si v dalších kauzách vyslechl trest smrti třikrát. Odsouzeni na šest a patnáct let byli ještě další dva lidé. Souzeni byli kvůli procesu s iráckými obchodníky z roku 1992. K smrti jich bylo odsouzeno v rychlém procesu za spekulace s cenami potravin 42.

Před dvěma týdny byl Azíz zproštěn viny v procesu týkajícího vražd šíiitů v roce 1999. V této kauze byl 2. března již k trestu smrti odsouzen Alí Hasan Madžíd. Byl to jeho třetí trest smrti.

Azíz, který patřil mezi nejvýše postavené činitele tehdejšího režimu, byl na americkém seznamu 55 nejhledanějších představitelů Saddámova režimu. Měsíc po zahájení invaze se sám vzdal Američanům, ti ho v červnu 2004 předali irácké spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám