Hlavní obsah

HRW: Ostřelování Izraele raketami je válečný zločin, Hamás by ho neměl omlouvat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Květnové ostřelování Izraele tisícovkami raket a minometných granátů ze strany palestinských hnutí Hamás a Islámský džihád bylo válečným zločinem. Ve čtvrtek to uvedla organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW), která už dříve za válečný zločin označila i odvetné izraelské nálety.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Střela protivzdušné obrany vypálená na obranu Izraele

Článek

Podle HRW palestinské ostřelování „vážně porušovalo“ zákony války. Vypálení více než 4360 raket a minometných granátů z Pásma Gazy si vyžádalo 13 životů.

„Rakety a minometné granáty, která vypalovaly palestinské ozbrojené skupiny, postrádají naváděcí systémy a jsou náchylné k selháním, což je činí extrémně nepřesnými. Vypouštění takovýchto raket do oblastí obývaných civilisty je válečný zločin,“ uvedla HRW.

Rakety odpálené z Gazy zabily v izraelském Aškelonu dvě ženy

Blízký a Střední východ

„Orgány Hamásu by se měly přestat snažit ospravedlňovat nezákonné raketové útoky, které bez rozdílu zabíjejí a zraňují civilisty, poukazováním na izraelské porušování (zákonů),“ uvedl úřadující ředitel kanceláře HRW pro Blízký východ a Severní Afriku Eric Goldstein.

Hamás útočí na mezinárodní letiště, chce přerušit leteckou dopravu nad Izraelem

Blízký a Střední východ

Palestinské rakety zabíjely i v Pásmu Gazy

Jedna z raket, která selhala, navíc zabila v Pásmu Gazy sedm civilistů a 15 dalších jich zranila. Na 680 raket dopadlo zpět na území Gazy. Izraelské Beginovo a Sadatovo středisko pro strategické studie uvedlo, že střely, které selhaly, zabily 91 lidí v Pásmu Gazy.

I nálety jsou válečný zločin 

Na palestinské straně zahynulo během 11 dní bojů nejméně 260 lidí. V červenci HRW označila po svém vyšetřování za válečný zločin izraelské nálety, která si vyžádaly životy 62 civilistů. Šlo o případy, kdy civilisté zemřeli a poblíž nebyl žádný vojenský cíl.

Přežil jen pětiměsíční kojenec. Matka se čtyřmi dětmi zemřela při útoku na Gazu

Blízký a Střední východ

„Izraelské síly podnikly v květnu v Gaze útoky, které zničily celé rodiny bez toho, aby byl poblíž nějaký cíl,“ uvedl v červenci při vydání zprávy o válečných zločinech ze strany Izraele ředitel pro konflikty a krize HRW Gerry Simpson. HRW se soustředila především na tři útoky, řízená střela 10. května zabila osm civilistů včetně šesti dětí.

Naváděná bomba 15. května zničila třípatrovou budou v uprchlickém táboře Šatí, přičemž zabila dvě ženy a osm dětí a o den později se zřítil po čtyřminutovém náletu třípatrový dům, ve jehož troskách zahynulo 44 civilistů.

Izrael zničil při náletech 15 km tunelů „metra C“, Hamás pokračuje v ostřelování

Blízký a Střední východ

Izraelská armáda uváděla, že cílila na podzemní tunely a velitelství Hamásu. Podle HRW se pro to nenašly jasné důkazy. Izrael zdůrazňuje, že se snažil minimalizovat škody při náletech, obyvatele předem na letecké útoky upozorňoval a sám některé prošetřuje.

Tvrdý úder izraelského letectva, v noci zemřelo nejméně 33 lidí

Blízký a Střední východ

Obvykle se uvádí, že se domy zřítily poté, co byly zasaženy podzemní tunely a propadla se půda.

Reklama

Výběr článků

Načítám