Hlavní obsah

Hizballáh přiznal, že poslal nad Izrael bezpilotní letoun vyrobený v Íránu

– Bejrút

Libanonské extremistické hnutí Hizballáh ve čtvrtek přiznalo zodpovědnost za vyslání bezpilotního letounu nad izraelské území, kde byl v sobotu sestřelen. Šéf hnutí Hasan Nasralláh uvedl, že letoun byl íránské výroby, napsala agentura AFP.

Foto: TV Manar, Reuters

Hassan Nasralláh při projevu

Článek

"Výzvědný letoun byl vyslán z libanonského území a přeletěl několik set kilometrů nad mořem předtím, než překonal nepřátelské hranice a vstoupil do (prostoru) okupované Palestiny," řekl Nasralláh ve vysílání stanice, kterou Hizballáh provozuje.

"Není to poprvé (co byl takový letoun vyslán) a nebude to ani naposledy," pohrozil. "Můžeme se dostat do všech částí Izraele," dodal.

Komponenty dodali Íránci

Nasralláh také potvrdil, že letoun nebyl ruský, ale íránský a byl smontován v Libanonu.

Jeho prohlášení potvrdilo předchozí podezření izraelské vlády, že letoun vyslalo právě šíitské hnutí.

Bezpilotní letadlo přiletělo od Středozemního moře a neneslo výbušniny. Armáda je sestřelila v severní části Negevské pouště.

Nasralláhovo přiznání zvyšuje napětí v regionu v době, kdy se patroni Hizballáhu Sýrie a Írán nacházejí pod tlakem. Sýrie kvůli občanské válce a Írán kvůli svému kontroverznímu jadernému programu.

Bezpilotní stroj Hizballáhu sestřelila izraelská armáda nad výsostnými vodami židovského státu už v červenci 2006. Letoun nenesl žádné zbraně ani výbušniny. V dubnu 2005 nepilotovaný stroj Hizballáhu přeletěl nad částí severního Izraele, aniž byl sestřelen.

Reklama

Výběr článků

Načítám