Hlavní obsah

Ha'arec: Hamás chystá propuštění uneseného vojáka Šalita

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Palestinské radikální hnutí Hamás, které ovládá pásmo Gazy, je připraveno podepsat dohodu o dlouhodobém příměří, uvedly už ve čtvrtek agentury. Server Ha’arec s odkazem na arabský deník Al-Haját v pátek dodal, že součástí dohody má být závazek propustit izraelského vojáka Gilada Šalita, kterého islamisté v pásmu vězní třetím rokem.

Foto: Profimedia.cz

Unesený izraelský voják Gilad Šalit (v popředí)

Článek

Podle zpráv podepíše Hamás dohodu o příměří během příštích dnů a dokončí dohodu o propuštění Šalita do středy. Al-Haját napsal, že Šalit bude propuštěn výměnou za tisíc Palestinců vězněných Izraelem. Podle zprávy jsou mezi izraelskými vězni palestinští zákonodárci a ministři, ale také ženy a děti.

Zpráva deníku je v kontrastu se čtvrtečním tvrzením představitele Hamásu Músy Abú Marzúka, který potvrdil blízké příměří, nikoliv však osvobození Šalita. Marzúk řekl, že příměří dojednané prostřednictvím Egypta začne platit do tří dnů a Izrael okamžitě poté otevře šest hraničních přechodů do pásma Gazy postiženého nedávnou izraelskou ofenzívou. O propuštění Šalita se podle Marzúka bude ještě jednat.

Gilad Šalit byl unesen při přeshraničním izraelském výpadu v červnu 2006. Další dva vojáci při tom zemřeli.

Arabský deník Al-Arabi vydávaný v Londýně minulý týden napsal, že Šalitovo propuštění má háček, protože Hamás za něj po Izraeli požaduje také čtveřici teroristů včetně vůdce Lidové fronty pro osvobození Palestiny Ahmeda Sadata. Čtveřice stála mimo jiné za bombovými útoky v Jeruzalémě nebo Netaníji, kde v roce 2002 zemřelo 29 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám