Hlavní obsah

Fatah a Hamas si vymění zajatce

Káhira

Zástupci palestinských hnutí Hamas a Fatah v neděli v Káhiře pokračovali v jednání o realizaci dohody z letošního dubna o vzájemném usmíření. Dvě nejvlivnější palestinské organizace se podle egyptské agentury MENA dohodly na výměně zajatců do konce postního měsíce ramadánu, tedy do konce srpna. Další kolo rozhovorů se má uskutečnit na počátku září.

Foto: Profimedia.cz

Článek

MENA oznámila, že obě strany se rovněž dohodly na znovuotevření svých kanceláří, které byly v pásmu Gazy a na okupovaném západním břehu Jordánu uzavřeny v roce 2006, kdy konflikty mezi Hamasem a Fatahem začaly. Základním předmětem sporu obou organizací je zformování dočasné přechodné vlády a stanovení data obecních voleb na okupovaných územích.

Obecní volby mají být prvním hlasováním, které se bude na palestinském území konat od roku 2006. Jejich termín byl původně stanoven na červenec, na doporučení volební komise ale byly odloženy na 22. října, aby se mohly konat zároveň na západním břehu Jordánu i v pásmu Gazy. Naději na uspořádání voleb ve stejný den na obou palestinských územích podpořila dubnová dohoda o usmíření. Hnutí Hamas prý ale nadále přípravy voleb maří.

Spory mezi Hamasem a Fatahem vyvrcholily v roce 2007 bojem o pásmo Gazy. Hamas, který vyhrál parlamentní volby v předchozím roce, v něm zvítězil. Fatah, který na rozdíl od Hamasu uznává Izrael a jedná s ním, pak vládl jenom na západním břehu Jordánu.

Letos v dubnu se obě strany díky egyptskému zprostředkování smířily a dohodly se, že sestaví přechodnou vládu. Od dubna se zástupci Hamasu a Fatahu sešli už dvakrát. Jednání zprostředkuje egyptská rozvědka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám