Hlavní obsah

Egyptský prezident jde proti soudu i armádě: svolal rozpuštěný parlament

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Nový egyptský prezident Muhammad Mursí včera nařídil, aby se znovu sešel parlament a zasedal, dokud nebude zvolen nový. Zákonodárný sbor přitom nedávno rozpustil ústavní soud, který rozhodl, že parlamentní volby byly neústavní.

Foto: Reuters

Egyptský prezident Muhammad Mursí

Článek

Podle egyptské agentury MENA vydal dekret, kterým výrok ústavního soudu z poloviny června zrušil. Zákonodárce, mezi nimiž převažují islamisté, vyzval, aby znovu zasedli.

Špičky armády, které si po rozpuštění parlamentu přivlastnily zákonodárnou moc a omezily prezidentské pravomoci, se po vydání dekretu sešly k mimořádnému jednání. Jeden z generálů podle agentury Reuters uvedl, že nebyli o Mursího rozhodnutí předem informováni.

Muslimské bratrstvo proti vojákům

Nejvyšší rada ozbrojených sil, která stanula v čele Egypta po loňském pádu bývalého prezidenta Husního Mubaraka, dřívější rozhodnutí ústavního soudu podpořila a svými jednotkami budovu parlamentu také uzavřela. Kroky armády tehdy odmítla nejvlivnější politická síla v zemi – Muslimské bratrstvo, jehož členem byl donedávna i Mursí. Tomu vojenské vedení formálně předalo moc 30. června.

O tom, zda je krok prezidenta legální, panují spory. Dva egyptští odborníci na ústavní právo země Mursího rozhodnutí hodnotili zcela rozdílně, jeden jej označil za legální, zatímco druhý za „právnickou katastrofu“. Analytici citovaní Reuters se shodovali v tom, že je pro ně vydání dekretu velmi překvapivé, i kvůli mocenským bojům s armádou, které může přinést.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám