Hlavní obsah

Egyptský poslanec se sešel s izraelským velvyslancem a přišel o mandát

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptského poslance a televizního moderátora Taufíka Ukášu kolegové zbavili mandátu kvůli tomu, že se setkal s izraelským velvyslancem v Káhiře Chaimem Korenem. Pro vyloučení Ukáši z parlamentu hlasovaly dvě třetiny zákonodárců. A to přesto, že Izrael a Egypt v poslední době v oblasti bezpečnosti znovu úzce spolupracují, poznamenala agentura AP.

Foto: Novinky

Nyní již bývalý egyptský poslanec Taufík Ukáša

Článek

Přímé kontakty s Izraelci v jakémkoli směru jsou tak pro Egypťany patrně stále velkým tabu.

Oficiálním důvodem pro zbavení mandátu je „poškození vztahu s okolními zeměmi (vyjma Izraele - pozn. red.) a narušení schválené politiky egyptského parlamentu, který nesouhlasí s normalizací vztahů s Izraelem“.

S tímto tvrzením se ztotožnilo 465 z 595 egyptských poslanců. Tři dny před tím Ukášu na protest proti jeho setkání se zástupcem židovského státu jeden z  poslaneckých kolegů zasáhl botou. To je v arabském světě mimořádná urážka.

Poslancovy problémy začaly tím, že ve svém pořadu „Egypt dnes“ oznámil, že „osobně pozval izraelského velvyslance na večeři do svého domu, aby s ním projednal spory kolem Nilu a další důležité otázky“.

Na 90 % veřejnosti souhlasí

Podle dvoutřetinové většiny egyptských poslanců Taufík Ukáša na základě tohoto aktu „ztratil důvěru Egypťanů, zejména svých voličů, a dopustil se projevu neúcty k egyptské krvi a arabským mučedníkům,“ cituje list The Jerusalem Post ze středečního usnesení egyptského parlamentu.

Podle průzkumu, na nějž se odvolává izraelský list, poslanci mluví občanům z duše. Jako urážku totiž vnímá setkání poslance své země s ambasadorem židovského státu 90 procent oslovených Egypťanů.

Egypt navázal s Izraelem diplomatické styky jako první arabská země už v roce 1979. Po nástupu islamistického prezidenta Muhammada Mursího v roce 2012 se ale vztahy výrazně zhoršily. Po svržení Mursího během armádního puče v létě 2013 se vzájemné diplomatické styky začaly opět zlepšovat.

Egypt a Izrael spolupracují v poslední době především v oblasti udržení bezpečnosti na Sinajském poloostrově, kterou terorizuje Islámský stát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám