Hlavní obsah

Egyptské dívky dostaly dva roky žaláře za necudné tanečky na TikToku

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva roky vězení nepodmíněně uložil v pondělí egyptský soud skupině dívek, které se provinily sdílením tanečních videí na internetové sociální síti TikTok. Tribunál vyhodnotil křepčení nalíčených děvčat v šátcích jako necudné a ohrožující egyptskou tradiční rodinu. Krom vězení soud každé obžalované uložil pokutu 300 tisíc egyptských liber, což odpovídá 418 tisícům korun.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle agentury AP, která se odvolává na prokuraturu, soud shledal, že počínání dívek je „porušením hodnot a principů egyptské rodiny, podněcováním ke zhýralosti a propagaci obchodu s lidmi“.

Odsouzeno bylo pět dívek, jmenovány však byly jen dvě. Dvacetiletá studentka Hanýna Hossamová a dvaadvacetiletá Mawada Eladhmová. Zbylé tři podle soudu pomáhaly se zřízením uživatelských účtů na TikToku, které si získaly miliony odběratelů.

Rozsudek zatím není konečný. Obhájci odsouzených se podle agentury nechali slyšet, že se odvolají.

Podle asistentky jednoho z právních zástupců Samary Šabanaové se odsouzená Eladhmová po vyslechnutí verdiktu rozplakala. „Dva roky a 300 tisíc? To je hodně tvrdé,“ konstatovala.

V zemi pyramid přituhuje

Za dívky se postavili i kritici egyptské vlády. Jde podle nich o další útok na svobodu vyjádření v již tak silně konzervativní společnosti. Po internetu už koluje petice za omilostnění dívek.

Egyptský parlament schválil vyslání vojáků do Libye proti Turkům

Blízký a Střední východ

Egyptská společnost sice v porovnání s ostatními zeměmi v regionu stále patří k těm liberálnějším, v posledních letech je ale v zemi jasně patrný příklon k islámskému konzervativismu, podobně jako je tomu například v Turecku. Přibývá tak odsouzení za široce vyložitelné přečiny, jako je nemravnost, zneužití internetových sociálních médií nebo – jako v popisovaném případu – porušení hodnot a principů egyptské rodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám