Hlavní obsah

Egypťanky poslali za podporu Mursího na 11 let do vězení

Káhira
Aktualizováno

Těžké tresty uložil ve středu egyptský soud 21 členkám Muslimského bratrstva za jejich podporu svrženého prezidenta Muhammada Mursího. Na 11 let poslal do vězení 14 odsouzených žen, sedmi nezletilým pak nařídil pobyt ve výchovném ústavu. Hlavní vinou odsouzených byla podle agentury AFP jejich příslušnost k „teroristické organizaci”.

Foto: Reuters

Svržený egyptský prezident Muhammad Mursí

Článek

Verdikt soudu ve městě Alexandria byl vynesen necelý měsíc poté, co ženy byly zatčeny při protestní demonstrace žádající návrat Mursího do úřadu, z něhož byl armádou sesazen 3. července.

Spolu s ženami bylo před stejným soudem odsouzeno v nepřítomnosti k 15 letům vězení i šest mužů, označených za významné představitele bratrstva. Šestice mužů byla obviněna z toho, že navedli odsouzené ženy k přerušení provozu na důležitých silnicích v Alexandrii během násilných protestů z konce října. Proti ženám bylo proto vzneseno i obvinění ze zorganizování demonstrace, ze sabotáže a z použití síly, informovala agentura AP.

Od Mursího svržení nové egyptské vedení podporované armádou opakovaně prohlašuje, že "vede válku proti terorismu". Po krvavém vyklizení dvou táborů Mursího stoupenců v Káhiře, které podle oficiální bilance stálo v polovině srpna 600 lidských životů, spustila vláda tvrdou kampaň proti členům a stoupencům Muslimského bratrstva, z něhož Mursí vzešel. Téměř celé vedení bratrstva, včetně Mursího, bylo zatčeno. Přes 2000 Mursího příznivců je ve vazbě, desítky byly už odsouzeny, z nich nejméně jeden podle AFP k doživotnímu vězení.

Zatčeni i demokratičtí aktivisté

Zatykače byly údajně vystaveny i na dva prominentní prodemokratické aktivisty, jejichž uskupení se podílela na svržení vlády bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Ahmad Máhir, který patří k zakladatelům hnutí 6. dubna, jež v roce 2011 pomocí sociálních sítí koordinovalo protesty, a Alá Abdal Fattáh mají být zadrženi na základě obvinění z nabádání k protestům, řekl agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z egyptské prokuratury.

Zatykače na oba aktivisty byly vydány den poté, co se Máhir a Fattáh zúčastnili demonstrace před parlamentem odsuzující nový zpřísněný zákon pro pořádání demonstrací, který v neděli prosadila vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám