Hlavní obsah

Dvě desítky mrtvých po výbuchu před kostelem v Egyptě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alexandrie
Aktualizováno

Na 21 mrtvých stoupl počet obětí výbuchu bomby umístěné ve vozidle zaparkovaném před kostelem v egyptské Alexandrii. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na oficiálního činitele místního ministerstva zdravotnictví. Předchozí zprávy hovořily o nejméně devíti mrtvých a 24 zraněných. Bezprostředně po výbuchu vypukly v ulicích střety mezi křesťany a muslimy. Policie zakročila slzným plynem.

Článek

Výbuch nastal po půlnoci místního času (23:00 SEČ) poté, co návštěvníci koptského křesťanského kostela začali vycházet z budovy. Na místo dorazilo několik sanitek, které rozvezly zraněné do nejbližších nemocnic. Mezi zraněnými je podle ministerstva vnitra i osm muslimů.

Po výbuchu vyšly do ulic stovky křesťanů, aby proti útoku protestovaly. Skupinky křesťanů a muslimů po sobě začaly házet kamení a zapálily několik automobilů. Policie k rozehnání davu použila slzný plyn. Na místě stále byly sanitky, jejichž osádky sbíraly kusy lidských těl rozházených po celém okolí.

"Obětujeme své duše i svou krev za kříž," křičeli protestující křesťané v blízkosti kostela, který se stal terčem útoku.

Exploze vyvolala obavy z nového rozšíření nábožensky motivovaného násilí v zemi. Alexandria zažila podobné útoky naposledy před čtyřmi roky. Koptští křesťané představují deset procent ze 73 milionů obyvatel Egypta. V zemi tvořili po několik staletí většinu obyvatel, než jejich dominanci ukončily v 7. století islámské nájezdy.

Egypt, kde se letos v září mají konat prezidentské volby, rovněž posílil bezpečnost kolem kostelů a omezil parkování automobilů v jejich blízkosti poté, co irácká skupina napojená na teroristickou síť Al-Káida pohrozila v listopadu loňského roku útoky na egyptské kostely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám