Hlavní obsah

Do Jemenu směřovala loď s íránskými zbraněmi, tvrdí arabští spojenci

– Saná

Arabská koalice, která bojuje proti šíitským povstalcům v Jemenu, zadržela íránskou loď s nákladem zbraní určených pro jemenské povstalecké šíity. Informovala o tom ve středu televize Al-Arabíja.

Foto: Twitter agentury SPA, ČTK/AP

Fotografie íránské rybářské lodě, která měla do Jemenu vézt zbraně.

Článek

Na palubě zadrženého plavidla bylo 14 íránských námořníků. Al-Arabíja uvedla, že součástí dodávky byly protipancéřové a protitankové střely a rovněž naváděcí systém.

Foto: Saudi Press Agency, ČTK/AP

Zabavené zbraně

Šíité tvrdí, že bojují proti zkorumpované vládě v Saná, ale Saúdská Arábie a její spojenci od začátku konfliktu považují povstalce za skupinu, jejímž prostřednictvím se snaží Írán rozšířit svůj vliv na Jemen. Teherán to popírá a přiznává jen politickou a humanitární podporu šíitům, nikoli vojenskou.

Foto: Faisal Al Nasser, Reuters

Saúdští vojáci v jihojemenském Adenu

Šíité obsadili Saná před rokem a pak postupovali dále na jih. Letos v březnu se do bojů proti nim připojila arabská koalice. Boje si od té doby vyžádaly zhruba 4500 obětí, z nichž přes 2300 byli civilisté. Boje stále pokračují v centrální části země, ale i na jihu a na severu.

Reklama

Související články

Katar se zapojil do intervence v Jemenu

Katar vyslal do Jemenu 1000 vojáků, 200 obrněných vozidel a 20 vrtulníků. Stanou se součástí spojenecké koalice pod vedením Saúdské Arábie bojující s šíitskými...

Do Jemenu dorazily stovky egyptských vojáků

Do Jemenu v úterý dorazilo asi 800 egyptských vojáků. Mají se zapojit do spojenecké koalice, která pod vedením Saúdské Arábie bojuje s šíitskými povstalci....

Výběr článků

Načítám