Hlavní obsah

Do bojů v Sýrii se vmísila Al-Káida, chce utvořit irácko-syrský stát

Novinky, rei

Boj opozice se silami prezidenta Bašára Asada v Sýrii proměnilo zapojení islámských radikálů hlásících se k síti Al-Káida. Ve středu to napsal americký list New York Times (NYT). Upozornil, že bojovníci Al-Káidy v Sýrii začali uplatňovat prostředek, který dovedli k „dokonalosti“ ve válce v Iráku - sebevražedné bombové útoky. Jejich cílem je utvoření sunnitského irácko-syrského státu, z něhož budou vést další boj.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje v Damašku pokračují, nad městem létají vrtulníkyVideo: Reuters

 
Článek

Je to stále častější obrázek ze Sýrie, uvedl list. Na videu zveřejněném na internetu maskovaní muži mávají samopaly AK-47 a prohlašují se za zástupce opoziční Syrské svobodné armády. Za zády jim ale vlaje zástava Al-Káidy. Na jednom snímku umístěném na stránky YouTube říká jeden z bojovníků: „Formujeme sebevražedné buňky k vedení džihádu ve jménu Božím“.

„Přibývá důkazů, že Sýrie se stala magnetem pro sunnitské extremisty, včetně těch, kdo operují pod vlajkou Al-Káidy. Al-Káida pomohla změnit povahu konfliktu,“ napsal NYT o bojích v Sýrii. List doplnil, že Al-Káida si našla v Sýrii prostor také v důsledku nedostatku informací amerických tajných služeb o jednotlivých opozičních uskupeních v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Povstalečtí bojovníci v Sýrii

Naší velkou nadějí je utvoření syrsko-iráckého islámského státu a pak vyhlášení války Íránu a Izraeli a osvobození Palestiny.
bojovník Al-Káida

Džihádisté v Sýrii podle NYT zintenzivnili svoji činnost v nedávných dnech a svoje úsilí propagandisticky spojili s boji v Iráku, kterým nadále zmítá sektářské násilí mezi sunnity a šíity.

Útočí ti samí, co v Iráku

Zástupci irácké vlády sami přiznávají, že v Sýrii často útočí ti samí radikálové jako na jeho území. „Jsme si stoprocentně jistí, že osoby, které hledáme, jsou hledané i v Sýrii. To se týká hlavně posledních tří měsíců. Stejná Al-Káida operující v Iráku působí i v Sýrii,“ citoval list blízkého spolupracovníka iráckého premiéra Izzata al-Šahbandara.

NYT se podařilo spojit i s jedním bojovníkem. „Máme zkušenosti z bojů s Američany a teď sbíráme další v syrské revoluci. Naší velkou nadějí je utvoření syrsko-iráckého islámského státu pro všechny muslimy a pak vyhlášení války Íránu a Izraeli a osvobození Palestiny,“ řekl 56letý Abú Thuha žijící u Kirkúku.

Americký list uvedl, že v Sýrii působí především organizace Fronta na podporu lidu Levanty Al-Nusra, Brigáda mučedníků Bará ibn Málika a Brigády Abdulláha Azzama.

NYT upozornil, že syrský režim od počátku bojů loni v březnu označuje opozici za zahraniční teroristy a téměř každý útok označil za dílo sebevrahů s náložemi. Konflikt podle analytiků dostál takové proměny někdy v prosinci, když se v Sýrii začala angažovat Al-Káida.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám