Hlavní obsah

Demonstranty v Egyptě operovali bez anestezie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Egyptská armáda údajně nutila lékaře operovat bez anestezie demonstranty zraněné při protivládních protestních akcích. Na její příkaz také nesměli zraněným vyčistit rány a sterilizovat nástroje. Vyplývá to ze zprávy o případech zneužívání moci armádou a policií od roku 2011, jejichž vyšetření nařídil egyptský prezident Muhammad Mursí. Ze zprávy cituje list The Guardian.

Foto: Amr Abdallah Dalsh , Reuters

Ošetřování demonstranta v polní nemocnici vztyčené na káhirském náměstí Tahrír

Článek

Zveřejněná pasáž popisující kruté metody ošetřování demonstrantů ve vojenské nemocnici Kubri al-Kuba v Káhiře v květnu 2012 je nejnovější částí ze zatajované vyšetřovací zprávy o porušování lidských práv v Egyptě od vypuknutí protivládního povstání v roce 2011. Povstání tehdy svrhlo exprezidenta Husního Mubaraka.

V dříve uniklých výňatcích ze zprávy, které britský list získal, byla egyptská armáda obviňována z účasti na mučení, zabíjení a nuceném mizení osob během povstání. [celá zpráva]

Podle páteční informace britského listu řekl vyšetřovatelům jeden z doktorů, který v příslušné době v nemocnici sloužil, že vysoký armádní lékař nařídil svým podřízeným operovat zraněné demonstranty bez umrtvení a sterilizace. Popsal, jak vojenští lékaři, sestry a vojáci "útočili na zraněné demonstranty, silně je bili a uráželi".

Jméno tohoto lékaře není ve zprávě uvedeno, jeho výpověď ale potvrdili zranění demonstranti, kteří byli v dané nemocnici ošetřeni. Vyšetřovatelé podle listu The Guardian také za pomoci nemocničních záznamů ověřili, že všichni vypovídající svědci byli skutečně v příslušné době v nemocnici přítomni.

Doporučují vyšetřovat armádní velitele

Pasáž věnovaná událostem ve vojenské nemocnici končí doporučením zahájit vyšetřování v nejvyšších úrovních armádního velení, což je podle The Guardian významný vývoj. I přesto, že zpráva nebyla oficiálně publikována, její status prezidentského dokumentu v kombinaci se závažností závěrů představují první přiznání míry zvěrstev páchaných během povstání v roce 2011 a později, píše list.

"Význam této zprávy se nedá nijak přehnat, je neuvěřitelně důležitá," uvedla ředitelka divize Blízkého východu a severní Afriky organizace Human Rights Watch Haba Murajifová.

"Dosud tu nebylo oficiální státní přiznání použití nepřiměřené síly ze strany policie nebo armády. Armáda vždycky říkala, že stála na straně protestujících a nikdy proti nim nevystřelila. Uniklá zjištění vyjevují pravdu, o níž prezident jasně doufá, že ji lidé zapomenou," řekla. "Ta zpráva potřebuje, aby ji prezident zveřejnil, a dal jí tak oficiální pečeť podpory."

Armáda obvinění odmítla

Šéf egyptské armády Abdal Fatah Sisi všechna obvinění odmítl: "Přísahám při Alláhu, že armáda od 25. ledna 2011 nikoho nezabila ani nenařídila žádné zabití, nikoho nepodvedla, nezradila a ani nic podobného nenařídila." I prezident Mursí se vojáků zastal. "Nedovolím, aby armádu někdo urážel. Ozbrojené složky vykonávají skvělou práci při ochraně naší země."

Karím Innará z Egyptské iniciativy pro lidská práva označil údajný postup armády za srovnatelný s válečnými zločiny, jak je definují ženevské úmluvy.

"Zjištění, že lidé byli mučeni ve vojenské nemocnici a že vysocí vojenští lékaři nařídili podřízeným operovat bez anestezie, jsou více než jen šokující," řekl britskému listu. "Kdyby se to stalo v době války, u válečných zajatců, byl by to válečný zločin. Je to vážné porušení té nejzákladnější lékařské etiky v jakémkoliv kontextu."

Reklama

Výběr článků

Načítám