Hlavní obsah

Demonstrace před americkým velvyslanectvím v Káhiře sílí

– Káhira

V brutální střety s policií přerostly v noci na čtvrtek demonstrace u amerického velvyslanectví v Káhiře. Egyptské pořádkové síly proti nim nasadily slzný plyn a vypálily varovné výstřely. Demonstranti během druhého dne protestů proti filmu urážejícímu Proroka Mohameda zapálili dvě dodávky police a další auto.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepokoje před americkou ambasádou v Káhiře pokračujíVideo: Reuters

 
Článek

Mluvčí egyptského ministerstva vnitra podle serveru CNN uvedl, že šest policistů bylo zraněno. Zranění jsou i mezi demonstranty, jichž se u velvyslanectví sešly stovky. Druhý den demonstrace byl násilnější než první, kdy protestující jen strhli vlajku z budovy ambasády a spálili ji.

Egypťané demonstrují proti filmu Sama Bacila (vymyšlený pseudonym), který ukazuje proroka Mohameda jako nezodpovědného děvkaře, pedofila a brutálního vraha. Osel je prvním pomazaným zvířetem a muslimové ničí domovy křesťanů.

Aktérům filmu, který se vyznačuje velmi amatérskou kvalitou zpracování, prý Bacile neřekl, že ve snímku bude vystupovat Mohamed, uvedl, že hledá kompars pro dobrodružný film z Arabské pouště Pouštní válečník. Při natáčení měl prý Mohamed jméno George, pak ale byl přestříhán.

Foto: ČTK/AP

Egyptská policie použila proti demonstrantům u amerického velvyslanectví slzný plyn.

Film se v USA údajně promítal jen jednou před poloprázdným kinem v Hollywoodu. V červenci se ale objevil na internetu a vzbudil pozornost, když egyptská televize odvysílala ukázky z něj a na webu ho propagovali protiislámští aktivisté, jako je koptský křesťan Morris Sadik.

Egyptský premiér Haším Kandil už požádal USA, aby proti tvůrci filmu zasáhly. Nízkorozpočtový snímek za pět miliónů, které dali židovští dárci, ale zřejmě neporušuje žádný americký zákon.

V Libyi byli v úterý při útoku na americký konzulát během protestu proti filmu ve východolibyjském městě Benghází zabiti čtyři američtí diplomaté včetně velvyslance Chrise Stevense. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Libyjská milice zabila velvyslance USA

Americký velvyslanec Christopher Stevens je mezi čtyřmi oběťmi útoku libyjské milice na budovu amerického konzulátu v Benghází. Uvedla to agentura Reuters...

Výběr článků

Načítám