Hlavní obsah

Dělej teror! Hamás nahrál bojovou píseň hebrejsky, teror-pop rozesmál celý Izrael

– Gaza/Jeruzalém
Novinky, Luděk Fiala

Radikální hnutí Hamás bojuje proti svému izraelskému nepříteli nejen raketami, ale i hudbou. Aby Izraelce zastrašil, nahrál svou bojovou píseň v hebrejštině a židovskému státu v ní nepokrytě hrozí vyhlazením. Reakce na opačné straně hranice ale zřejmě úplně nesplnila očekávání.

Teroristická píseň - Útoč! Dělej teroristické útoky

 
Článek

Bojovníci Hamásu složili a nahráli svou bojovou hymnu už v roce 2012 v arabské verzi. Letos v červenci uprostřed současného konfliktu Izraele a radikálů z pásma Gazy, spatřila světlo světa také hebrejská verze, která nyní koluje po internetu spolu s klipem znázorňujícím vojenské akce Hamásu a jeho čelní představitele.

Paradoxně ji však šíří hlavně Izraelci, kteří z žánru teror-pop mají legraci. Baví je nejen její naivně odhodlaný bojový a místy nesrozumitelný text s ústředním sloganem „Dělej teroristické útoky!“, ale také příšerná výslovnost.

Například hned to nejdůležitější slovo pigu’im (teroristické útoky) zpívající válečníci neumějí pořádně vyslovit, protože arabština nezná P, a tak zpívají bigu’im, což je v hebrejštině nesmysl. Navíc to zní asi tak výhružně, jako by se členové Hamásu snažili Izraelce vylekat pokřikem: „Jfme tevovifté!”

Některé fráze také znějí jako přeložené z automatického překladače. Izraelci tak museli text podrobit téměř talmudickému zkoumání, aby co nejpřesněji rekonstruovali, o co vlastně Hamásu v písni šlo.

Hamás dobyl izraelské diskotéky

Píseň se tak kouzlem nechtěného v Izraeli stala hitem, zní na diskotékách v tanečních remixech, mladí lidé si ji nastavují jako vyzvánění na mobilních telefonech. Vznikají také její parodie, jednou z nejoblíbenějších je například verze a capella v podání vokálního sboru, existuje také úprava ve stylu reggae a celá řada techno či trance mixů.

Vokální parodie na teroristickou píseň Hamásu

„Snaží se nás tím zastrašit, to jsme pochopili,“ komentoval jeden z izraelských vojáků píseň Hamásu pro server Tabletmag. „Ale přitom neumějí ani dát dohromady písničku v našem jazyce. Nedali si ani práci s tím, aby našli někoho, kdo by to uměl správně vyslovit. Takže vás napadne: Snažíte se nás zastrašit a tohle je všechno, co dokážete?“

Útoč! Dělej teroristické útoky (Tkof! Ta’ase Pigu’im)
Útoč! Dělej teroristické útoky Vrhni se na ně, šokuj je Vyhlaď všechny sionisty Otřes bezpečností Izraele Vší silou se zapoj do boje se sionisty Zapal jejich tábory a vojáky Bezpečností Izraele otřes Vystav je plamenu Vulkánů (typ bojového děla) Země slabosti a podvodu Ve válce na nás nestačí Jsou slabí jako pavučiny Když se střetnou s bohatýry Otřes bezpečností Izraele Spal jeho srdce jako pavučiny Znič ho do základů Vyhlaď to hnízdo švábů Vyžeň všechny sionisty Srdce sionistů jsou obrácená jinam A není způsob, jak je identifikovat Smrti se bojí Tak se skrývají za zdmi a v krytech Nekompetentní armáda plná bludů Jejich armáda je už zastaralá Pošla jako myš na vyschlém poli Jejich smrt se blíží, střílej Zaplav je spoustou raket Udělej jim z jejich světa horor Ať si zapamatují velký zázrak Protože budou vyhnáni a my tu zůstaneme

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám