Hlavní obsah

Dceři exšéfa Mossadu hrozí další vězení, odmítá jít na vojnu

Novinky, rei, The Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Omer Goldmanovou, dceru jednoho z někdejších šéfů izraelské rozvědky Mossad, už jednou soud za mříže poslal. Tento týden ji čeká další přelíčení. Pořád totiž odmítá nastoupit povinnou vojenskou službu.

Článek

Koncem září Goldmanové porota uložila 21denní trest vězení, teď jí hrozí přísnější postih.

V Izraeli platí povinná dvouletá vojenská služba pro muže i ženy, což ale není jediné, co osmnáctiletá dcera někdejšího zástupce šéfa Mossadu odmítá. Angažuje se také v kampaních proti izraelské okupaci Západního břehu Jordánu a pásma Gazy.

Postoje nabyla letos během krátkého dobrovolného pobytu na palestinském území. Náhle prý stála bok po boku dosavadnímu nepříteli a ten, kdo jí měl chránit po ní střílel. „Najednou mě to udeřilo, že ti vojáci vykonávají rozkazy bez přemýšlení,“ uvedla.

Otec prý nebyl rád, že do palestinské vesnice odešla a s jejími názory nesouhlasí. Dceřiny postoje ale toleruje. Izraelská média muže označují pouze jako N. Tento specialista na Írán pomáhal Mossad transformovat a aspiroval na jeho nejvyšší post. Pro neshody s šéfem Meirem Daganem však loni v červnu Mossad opustil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám