Hlavní obsah

Dav v Egyptě lynčoval 70letou koptskou křesťanku

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Asi třísethlavý dav mužů ve vesnici Karama ve středním Egyptě svlékl, zbil a vláčel po návsi sedmdesátiletou koptskou křesťanku. Žena řádění davu přežila. Incidentu předcházelo vypálení sedmi křesťanských domů. Agresi vyvolaly zvěsti o tom, že si jeden z místních křesťanů začal s muslimkou. Informovala o tom diecéze v guvernorátu Minjá, který leží jižně od Káhiry.

Foto: Profimedia.cz

Kostel v Egyptě. Ilustrační foto.

Článek

Útoky na křesťany vypukly 20. května ve vesnici Karama. Lynčovaná žena byla údajně matkou muže, jenž měl mít aféru s muslimkou.

Přivolaná policie sice na místo dorazila, ale až po dvou hodinách, když už bylo po všem, napsal deník The Independent s odvoláním na ortodoxní koptskou církev.

Egyptský zpravodajský server Egypt Streets s odvoláním na místního biskupa Anba Makariose napsal, že napadená žena utrpěla blíže nespecifikované zranění.

Šest lidí už bylo zadrženo

Podle serveru deníku The Guardian útok potvrdily egyptské bezpečnostní složky, policie už zadržela šest podezřelých a po dvanácti dalších pátrá.

Vyšetřování zkomplikovala sama napadená žena, protože přišla vypovídat na policii až po pěti dnech. Podle biskupa Makariose proto, že musela nejdřív „strávit ponížení“.

Televizi Dream TV biskup Makarios řekl, že dav muslimských mužů při popotahování sedmdesátileté nahé ženy po ulicích provolával Alláhu Akbar.

Rodina policii varovala, ta ale nic neudělala

Rodina mladíka, jenž měl mít pletky s muslimkou, se podle biskupa den před lynčováním obrátila na policii s prosbou o pomoc. „Nikdo nic neudělal. Policie nepřijala žádná bezpečnostní opatření, aby útokům předešla,“ prohlásil duchovní Anba Makarios v egyptské televizi.

Nemanželský vztah je na ortodoxním egyptském venkově tabu. Křesťan si může vzít muslimku jen v případě, že konvertuje k islámu, muslim si ale křesťanku vzít může.

V devadesátimiliónovém Egyptě žije přibližně 10 procent křesťanů. Představitelé jejich menšiny si dlouhodobě stěžují, že jsou v zemi pyramid utlačováni.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Bohaté křesťanské rodiny jsou v zemi často přepadávány a výjimkou není ani unášení dětí za výkupné, poznamenal Guardian.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám