Hlavní obsah

Dáme vám týden. Hamás pátrá po atentátnících svého vojenského velitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gaza

Palestinské hnutí Hamás ovládající pásmo Gazy slíbilo milost původcům atentátu na vojenského velitele Hamásu na západním břehu. Mázin Fukahá byl zastřelen před dvěma týdny. Hamás viní z atentátu izraelskou tajnou službu Mossad a uzavřel hraniční přechody.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Bojovníci Hamásu na pohřbu velitele Mázina Fukahy

Článek

„Brána pokání bude otevřena týden od úterý 4. dubna do úterý 11. dubna,“ oznámily podle agentury AFP úřady v Gaze, které jinak podobné činy kvalifikují jako zradu s trestem smrti.

Mázin Fukahá byl zastřelen 24. března poblíž svého domu v Gaze. Střelec, který použil tlumič, vypálil čtyři rány. Fukahá byl na místě mrtvý.

Hamás přiznal, že Fukahá pro jeho vojenské křídlo organizoval buňky ve městech Dženín a Túbás na Západním břehu Jordánu. Fukahá byl dříve uvězněn v Izraeli na doživotí za podíl na plánování sebevražedného útoku na autobus, při němž v roce 2002 zemřelo devět Izraelců. Později se však ocitl mezi stovkami Palestinců propuštěných výměnou za vydání zajatého izraleského vojáka Gilada Šalita.

Hamás po atentátu na Fukahu zpřísnil bezpečnostní kontroly a nikoho z pásma nepouští přes hranici, ačkoliv si aktivisté stěžují na to, že nemocní lidé nemohou navštěvovat lékaře v Izraeli. Hamás minulý týden načas hranice otevřel, ale následně je zase zavřel. Zákaz platí i na moři a vztahuje se také na rybáře.

Hamás viní z atentátu izraelský Mossad a jeho spolupracovníky na palestinském území. Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman to v neděli odmítl a prohlásil, že je to zřejmě důsledek boje uvnitř Hamásu a dodal: „Nevyhledáváme dobrodružství.“ Mluvčí Hamás abú Ubajdá podle serveru Aruc Ševa následně prohlásil, že se vedení židovského státu jen snaží ze sebe setřást odpovědnost a doplnil, že Izrael bude nakonec poražen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám