Hlavní obsah

Civilisté se zoufale snaží opustit Mosul, utíkají i přes bojovou linii

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace v iráckém Mosulu se vyostřuje. Islámský stát stále drží v rámci města své pozice, ač se oproti minulým dnům výrazně ztenčily. Desítky tisíc lidí se nemohou dostat z města a někteří, převážně ženy s dětmi, dokonce riskují svůj život tím, že se snaží přeběhnout skrz mosulskou medinu (staré město) směrem k vládním jednotkám do relativního bezpečí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Civilisté opouštějí MosulVideo: Reuters

 
Článek

Civilisté, kteří stále obývají Mosul, jsou v opravdu tíživé situaci - nedostatek jídla, vody a léků v kombinaci s nulovým přístupem k lékařské péči vytváří prostor pro zoufalé činy. Podle těch, kterým se podařilo z města v sobotu uniknout, je však riziko smrti snesitelnější než živoření v hrůzostrašných podmínkách, uvedla agentura Reuters.

Několika skupinkám lidí se podařilo utéci uličkami kolem nedávno zničené ikonické mešity an-Núrí, kterou Islámský stát vyhodil do povětří. Všichni byli dehydratovaní, vyčerpaní a mnozí i zranění.

Pád Mosulu by měl z pohledu státních sil znamenat úplný úpadek poloviny Islámského státu - té na území Iráku. Ačkoliv teroristická skupina ovládá ještě území západně a jižně od města, tak Mosul by měl být snad tím posledním opravdu tuhým bojem s teroristy na území Iráku. V Sýrii však vyhráno ještě ani zdaleka není.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám