Hlavní obsah

Budeme unášet více Izraelců, vzkazuje povzbuzený Hizballáh

BEJRÚT/JERUZALÉM
Aktualizováno

Libanonské šíitské militantní hnutí Hizballáh se chce v budoucnu zaměřit na další únosy izraelských vojáků. Prohlásil to v sobotu Naim Kássam, zástupce šéfa Hizballáhu Hassana Nasralláha. Hnutí tak potvrzuje, že považuje středeční výměnu těl zabitých izraelských vojáků za pět libanonských vězňů včetně vraha čtyřleté dívky za své vítězství.

Foto: Jamal Saidi, Reuters

Příslušníci libanonského šíitského militantního hnutí Hizballáh zvedají pravici k pozdravu proslavenému nacisty.

Článek

"Hizballáh je stále ve válečném stavu s Izraelem, který stále proniká do vzdušného prostoru Libanonu a představuje vážnou hrozbu,“ řekl Kássam v rozhovoru s katarskými novináři. Únosy izraelských vojáků se podle Hizballáhu ukázaly být efektivní taktikou.

Kássam zároveň doplnil, že Hizballáh stále dluží Izraeli odvetu za likvidaci někdejšího druhého nejvyššího představitele Hizballáhu Imáda Mugníji, který zemřel v únoru při atentátu v syrském Damašku. Izrael podíl na útoku popřel.

Mezi Izraelem a Hizballáhem ve středu proběhla tzv. výměna vězňů. Ve skutečnosti Hizballáh vydal těla dvou zajatých a zabitých vojáků Eldada Regeva a Ehuda Goldwassera, zatímco židovský stát propustil pět živých libanonských zajatců a 197 těl padlých bojovníků Hizballáhu. Mezi předanými militanty byl Sámir Kuntara, který byl v Izraeli odsouzen na doživotí za brutální vraždu tří civilistů včetně čtyřleté dívky, kterou ubil pažbou pušky.

Kuntara: za živé vojáky by Izrael zaplatil mnohem vyšší cenu

Kuntara se stal v Libanonu záhy po svém propuštění středem pozornosti a oslavování. V interview, které v sobotu poskytl televizní stanici Al-Manar, kterou provozuje Hizballáh, prohlásil, že kdyby izraelští rukojmí byli naživu, Izrael by za jejich vydání musel zaplatit mnohem vyšší cenu.

Kuntara, který v izraelském vězení strávil téměř třicet let, zároveň vyzval k pokračování ozbrojeného boje proti židovskému státu. Doplnil, že on sám se do tohoto boje zapojí.

:. Eskorta odvádí libanonského brutálního vraha Sámira Kuntara, který byl v Izraeli odsouzen za to, že zabil civilistu před očima jeho čtyřleté dcery, kterou následně umlátil pažbou pušky. Hizballáh jeho propuštění slaví jako vítězství.foto: Reuters/Izraelská vězeňská služba

Hizballáh zajal dva izraelské rezervisty před dvěma lety a vyvolal tím hněv Izraele, který na svého severního souseda udeřil drtivými leteckými útoky. Během vojenské operaci zemřelo na 1300 lidí, většinou Libanonců, ale izraelské vedení bylo kritizováno za špatnou taktiku a množství vlastních ztrát. Libanonská ekonomika a infrastruktura utrpěla těžké škody a Hizballáh se musel stáhnout z příhraničních oblastí. Nicméně fakt, že se Izraeli nepodařilo zajatce, kteří tou dobou již pravděpodobně nežili, osvobodit, považuje Hizballáh v duchu arabských tradic za své jednoznačné vítězství.

Izraelští experti se nyní obávají, že šíitské militantní hnutí podporované íránským režimem, se bude nyní cítit natolik povzbuzeno, že obnoví útoky a napětí na hranici obou zemí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám