Hlavní obsah

Británie a Izrael chtějí zabránit Íránu v získání jaderných zbraní

– Londýn

Británie a Izrael budou ve dne v noci pracovat na tom, aby zabránily Íránu stát se jadernou mocností, píší ve společném článku pro britský list The Telegraph britská ministryně zahraničí Liz Trussová a její izraelský protějšek Jair Lapid.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Nový izraelský premiér Naftali Bennett (vpravo) a ministr zahraničí Jair Lapid

Článek

„Hodiny tikají, což zvyšuje potřebu úzké spolupráce s našimi partnery a přáteli, abychom zmařili ambice Teheránu,“ uvedli ministři v nedělním článku.

Na tanker vlastněný Izraelcem zaútočily tři íránské drony s vojenskou výbušninou

Blízký a Střední východ

Izraelský premiér Naftali Bennett dříve v neděli poznamenal, že Izrael se „velmi obává“ toho, že světové mocnosti zruší sankce vůči Íránu výměnou za nedostatečné omezení íránského jaderného programu.

V pondělí se mají vyjednavači světových mocností setkat ve Vídni k rozhovorům, jejichž cílem je oživit jadernou dohodu s Íránem z roku 2015.

Izrael a Británie budou úzce spolupracovat

Izrael a Británie podle listu v pondělí podepíší dohodu, v níž se na příštích deset let zavážou k úzké spolupráci v několika oblastech, včetně kybernetické bezpečnosti, technologií, obchodu a obrany.

Ministři zahraničí v článku rovněž uvedli, že se Izrael pro Británii oficiálně stane kybernetickým partnerem na nejvyšší úrovni, což má zlepšit britskou kybernetickou obranu v době, kdy země po celém světě čelí rostoucím kybernetickým hrozbám.

Válka mezi Izraelem a Hamásem se hodí více stranám, říká analytik

Blízký a Střední východ

Dohodu, jejímž cílem je zabránit Íránu vyvíjet jaderné zbraně, uzavřely s Teheránem v roce 2015 Spojené státy, Rusko, Čína, Británie, Francie a Německo.

Její součástí bylo zmírnění protiíránských sankcí výměnou za omezení jaderných ambicí Teheránu a záruky, že Írán nebude vyvíjet jaderné zbraně.

Americký prezident Donald Trump ale v roce 2018 od dohody jednostranně odstoupil a sankce proti Íránu obnovil. Írán závazky z dohody nedodržuje od roku 2019, tvrdí však, že o jadernou bombu neusiluje.

Administrativa nynějšího amerického prezidenta Joea Bidena dala najevo, že je ochotna dohodu oživit za předpokladu, že ji bude Írán opět plně dodržovat.

USA se vrátí k jaderné dohodě s Íránem, ten ji musí plnit

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám