Hlavní obsah

Atentát v Bejrútu si vyžádal život exministra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút
Aktualizováno

Bývalý libanonský ministr a poradce bývalého premiéra Mohammad Šattah zahynul v pátek při atentátu v centru Bejrútu, uvedla BBC. Zemřelo nejméně pět lidí, napsala agentura Reuters, dalších 70 jich bylo zraněno. Mohutná exploze otřásla centrem města, nad kterým stoupal černý dým.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch v Bejrútu si vyžádal nejméně pět obětíVideo: Reuters

 
Článek

Silná nálož ukrytá v autě vybuchla poblíž hotelu Phoenicia nedaleko vládních budov. Po explozi začaly hořet automobily a přízemí jedné z budov, uvedla televize SkyNews.

Na místě zasahovali hasiči i zdravotníci a byli tam rozmístěni vojáci.

Zabitý bývalý ministr financí Mohammad Šattah byl i poradcem bývalého premiéra, sunnity Saada Harírího.  Podle AFP Šatah mířil k domu Harírího, aby se zúčastnil jednání koalice podporující opozici v Sýrii. Expremiér je v zahraničí. Harírí obvinil z útoku hnutí Hizballáh.Spolu s bývalým ministrem zemřel i jeho řidič.

Foto: Jamal Saidi, Reuters

Lidé pomáhají zraněnému po atentátu v Bejrútu

Násilí se do Libanonu přenáší ze Sýrie

K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil, ale může souviset s občanskou válkou v Sýrii, která má i sektářský ráz a výrazně ovlivňuje dění v nábožensky rozděleném Libanonu.

Foto: Bassem Mroue, ČTK/AP

Dým nad centrem Bejrútu po atentátu

Milice libanonského šíitského hnutí Hizballáh se ve válce v Sýrii aktivně angažují. Syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi pomáhaly v létě dobýt město Kusajr u hranic s Libanonem. [celá zpráva]

Foto: Steve Crisp, Reuters

Požáry po explozi v Bejrútu

Libanonští sunnité naopak podporují syrské vzbouřence.

Libanon v posledních měsících zasáhlo násilí mezi šíity a sunnity a získalo i mezinárodní rozměr. Listopadový atentát v Bejrútu zasáhl íránské velvyslanectví, přičemž zahynulo přes 20 lidí. Írán podporuje Asada a Hizballáh [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám